Home ‘Ik wilde een blijvende herinnering aan Zuidwester’

‘Ik wilde een blijvende herinnering aan Zuidwester’

16/10/2018

Hennie Eekman werkte ruim 25 jaar als begeleidster op het terrein Hernesseroord in Middelharnis. Van de bonus die ze voor haar 25-jarig jubileum kreeg, kocht ze een blijvende herinnering aan Zuidwester. Sinds 1 januari 2018 is Hennie officieel met prepensioen.

Wat doe je als je een bonus krijgt van je werkgever omdat je 25 jaar in dienst bent? Ga je een weekendje weg? Ga je uit eten met je familie? Hennie Eekman, voormalig begeleidster op het terrein Hernesseroord in Middelharnis, vond het allemaal te tijdelijk. Ze zocht een blijvende herinnering aan haar 25 jaar bij Zuidwester en liep daarom de juwelier binnen. “Ik wilde een ring. Een zilveren ringetje, dacht ik nog. Maar met mijn handen moet je gewoon een mooie grote ring hebben.” Dus prijken er nu zelfs twee perfect passende ringen om haar vingers. Links een brede zilverkleurige ring met drie kleine diamanten erin. Rechts een ring met opvallende wit-grijze steen. “Maar wat de ringen vooral bijzonder maakt”, zegt Hennie, terwijl ze de ring van haar linker ringvinger af schuift, “is dat ik ze heb laten graveren. Met mijn begindatum bij Zuidwester en de datum van mijn jubileum erin.”

Ik wilde weer aan de slag
Maart 1992 is de eerste datum in haar ring. Hennie was inmiddels moeder van drie kinderen, had sinds de jaren zeventig in de zorg gewerkt, maar was daar even mee gestopt toen ze moeder werd. “Mijn jongste dochter was vier en ik wilde wel weer aan de slag. Toen ik in de plaatselijke krant een vacature voor een invalkracht op Hernesseroord zag, heb ik dus gereageerd.”Eenmaal ‘binnen’ ging het snel. Hennie ging aan de slag op de toenmalige woning aan de Brik 1, werd daarbij invalkracht op Brik 3, verhuisde met de groep mee toen de woning werd gesloopt en sloot haar carrière vorig jaar af in de inmiddels nieuw gebouwde woning aan het Hollands Diep op Hernesseroord.

Mooie herinneringen
Al die herinneringen zijn nu samengekomen in de twee ringen om haar vingers. Hoe is het om nog iedere dag terug te denken aan die tijd? “Ik heb er mooie herinneringen aan. Zoals bij iedere baan zijn er natuurlijk ook mindere momenten geweest, maar ik kijk met tevredenheid terug. Ik merk wel dat de zorg is veranderd. Mensen blijven minder lang op een plek werken. Dat snap ik wel, maar een paar jaar ervaring met een groep kan je ook helpen de cliënten beter te leren begrijpen.”

Mooi symbool
De ringen om haar vingers zijn een mooi symbool van de overgang naar haar nieuwe leven zonder Zuidwester. “Toen ik nog werkte, droeg ik bijna geen sieraden. Dat was niet handig met sommige cliënten. Nu ik daar niet meer mee te maken heb, draag ik dagelijks mijn ringen. Het kan weer.”

Advies aan nieuwe collega’s
Wil ze nog wat meegeven aan (oud-)collega’s? “Mijn advies aan nieuwe collega’s is in al die jaren niet veranderd: zeg bij twijfel altijd ‘nee’ tegen een cliënt. Van een nee kun je nog een ja maken, maar andersom kan dat niet.”