Home Behandeling Aanbod behandelingen Gedragsdeskundigen Omgaan met trauma’s door EMDR

Omgaan met trauma’s door EMDR

Na een vervelende of zelfs traumatische gebeurtenis, bijvoorbeeld een ruzie, sterfgeval of mishandeling, kun jij je anders gedragen dan je gewend bent. Banger, stiller of juist onrustiger. Met EMDR (Eye Movement Desentization and Reprocessing) kunnen we er samen met jou misschien voor zorgen dat de vervelende ervaring wordt verwerkt.

Wetenschappers denken dat een herinnering traumatisch blijft als deze verkeerd is opgeslagen. EMDR kan helpen dat ongedaan te maken. Deze bijzondere therapie vraagt namelijk op een speciale manier aandacht voor de herinnering, en zorgt tegelijk voor afleiding. Een EMDR-therapeut stelt bijvoorbeeld een vraag die jou herinnert aan de vervelende gebeurtenis, maar leidt tegelijk af met licht, geluid of trillingen. Door de reactie op deze prikkels slaan de hersenen de herinneringen op een andere manier op. De traumatische herinnering wordt zo een gewone herinnering en is na een paar behandelingen geen probleem meer. EDMR kan ook gebruikt worden als je niet goed kunt praten. Dan maakt de therapeut gebruik van beeld.

Wil je meer weten?
Wil je meer weten over EMDR? Eén van onze gedragsdeskundigen kun je er meer over vertellen. Je kunt hen bereiken via het Klant Contact Centrum.