Home Bijzondere samenwerking tussen Zuidwester en Thebe in Breda

Bijzondere samenwerking tussen Zuidwester en Thebe in Breda

16/10/2018

Eind vorig jaar verhuisden de bewoners van zorgcentrum Thebe/Haga naar een nieuw appartementencomplex in de Bredase wijk Princenhage. Hier zijn zij dagelijks welkom in het inpandige restaurant Gasterij d’n Heerlijckheid. In dit ‘huis van de wijk’ is altijd vrolijkheid, zeker op doordeweekse dagen. Dan pakken vier cliënten van Zuidwester namelijk de auto, taxi of fiets vanaf hun eigen woonlocatie, om hun dag in de gasterij te besteden. Z ij worden vanuit Zuidwester begeleid door Marjolein Stallen die als ervaren medewerker wonen en dagbesteding samen met haar collega Erica Hogezand plots het horecavak in is gerold.

Marjolein: “Na de opening van het restaurant in november 2017 zijn wij in februari 2018 gestart. Als begeleider probeer ik de vier (van in totaal zeven) cliënten van 9.15 tot 16.15 uur aan het werk te houden en uit te vinden welke taken bij hen passen. Het is soms best druk en daar kunnen niet alle cliënten even goed mee omgaan. Ik ben er dus ook voor de medewerkers van Thebe om toe te lichten wat ze van onze cliënten kunnen vragen. Samen hebben we voor elke cliënt een eigen ritme gevonden. André Sebes komt van de locatie Het Fortuyn in Oudenbosch en start zijn dag bijvoorbeeld met het klaarmaken van de biljarttafel. Daarna gaat hij aan de slag met de bestekzakjes en de afwasmachine. Andere cliënten schenken koffie of helpen in de keuken. Ze komen allemaal met een grote glimlach aan ‘op hun werk’. Dat enthousiasme wordt zowel door de medewerkers als de gasten van het restaurant goed ontvangen.”

Midden in de maatschappij
Die chemie had Lydia Verheijen, locatiemanager van Haga, voor ogen toen ze contact zocht met Zuidwester: “Door ons restaurant open te stellen voor de wijk, halen we de maatschappij naar binnen. Dat vergroot de wereld van onze bewoners en geeft de cliënten van Zuidwester het gevoel écht aan het werk te zijn. Daarnaast doen zij door hun spontaniteit een beroep op de zachte kant van onze bewoners.” Door het succes van de samenwerking denkt Thebe nu al aan uitbreiden, bijvoorbeeld op de woongroepen en voor het tuinonderhoud. Marjolein vindt dat alleen maar leuk: “Ik werk al dertien jaar met veel plezier voor Zuidwester, kom zelf uit de buurt en mijn beide oma’s woonden in dit zorgcentrum. Ik zie dus niet alleen onze cliënten in deze vorm van dagbesteding opbloeien. Zelf voel ik me er ook prima in thuis."