Home De Zwanenhoeve begint opnieuw

De Zwanenhoeve begint opnieuw

01/04/2010

ZEVENBERGEN - "Met Stichting Zuidwester aan het roer heeft De Zwanenhoeve de wind weer in de zeilen", zei curator Frans van Oorschot met een stevige knipoog naar de straffe wind die gistermiddag rond de Zevenbergse zorgboerderij gierde. Hij handelde het faillissement van de Stichting Kiemkracht (jarenlang de beheerder van de zorgboerderij) af en werkte samen met Zuidwester aan een doorstart.

Stichting Zuidwester

  

 

 
Directeur Henk Hendriks van SWZ (l.) tekent samen met Luc Kenter, voorzitter van de Raad van Bestuur Zuidwester, de contracten. (Foto Robert van den Berge/het fotoburo)

Dat ging snel. Gisteren konden de handtekeningen gezet worden onder de contracten die De Zwanenhoeve een stevig fundament voor de toekomst moeten geven. Op de Zwanenhoeve wonen en werken verstandelijk gehandicapten.

"Het belangrijkste is dat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken over de toekomst", zei Luc Kenter, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuidwester uit Goeree-Overflakkee die als paraplu dient voor de Stichting Wonen Werken West-Brabant (WWWB). WWWB komt in de plaats van de De Lievegoed Zorggroep uit Utrecht die op de zorgboerderij een tijdje de scepter zwaaide. "Dat gebeurde niet tot ieders tevredenheid", vat projectmanager van Zuidwester Gert Jan de Wit kort en bondig die periode samen. "Ze wilden nog wel meedoen, maar toen waren de onderhandelingen met ons, Zuidwester, vrijwel afgerond."

Op de contracten die gisteren ondertekend werden, was ook ruimte voor de handtekening van directeur Henk Hendrikx van de Stichting Woningbouw Zevenbergen (SWZ) die eigenaar is van het terrein en de gebouwen. De SVW bouwde een nieuw onderkomen voor zeven bewoners. maar weigerde een huurovereenkomst tekenen omdat het te veel rommelde binnen de stichting die toen de touwtjes in handen had. "Gelukkig kunnen we nu verder", zei Hendrikx. "Het gebouw heeft bijna een jaar leeg gestaan. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van nieuwbouw. Dit is echt een project dat bij SWZ past. Kleinschalig en op maat gesneden. Negen jaar geleden zijn we met dit project begonnen en altijd hebben we goede reacties gehad."

Samen met Zuidwester bekijkt SWZ nu hoe het woonhuis op het complex aan de Langeweg omgebouwd kan worden tot een appartemencomplex waar nog eens vijf tot zeven verstandelijk gehandicapten kunnen wonen.

"We moeten zoeken naar een goed evenwicht tussen econ0mische aspecten en het welzijn van de bewoners", zei projectmanager Gert Jan de Wit. "De bewoners moeten zich thuisvoelen en het gevoel hebben dat ze ook wat kunnen. Dat is de kracht van de Zwanenhoeve. Een kleinschalig project waarin iedere bewoner zich kan ontplooien naar zijn of haar mogelijkheden." In die woorden kon Ineke Cornelissen zich wel vinden. Elf jaar geleden stond zij samen met Cees Kooijmans aan de wieg van de Zwanenhoeve. "We hebben een moeilijke tijd achter de rug. Maar het heeft geen zin om dat op te rakelen. Het voornaamste is dat de zorgboerderij blijft bestaan en de bewoners goede zorg biedt."

Dat zit volgens bewoner Paul wel goed. Namens alle bewoners zei hij: "Het is heel fijn om hier te werken en het is heel fijn dat er een nieuw huis is gebouwd."

(Bron: bndestem.nl, door Romain van Damme)