Home Ervaringsdeskundige Mark 'gaat de boer op' met zijn empowerment training

Ervaringsdeskundige Mark 'gaat de boer op' met zijn empowerment training

16/10/2018

Mark Edewaard, ervaringsdeskundige Zuidwester, heeft een succesvolle empowerment training gemaakt voor cliënten. Zo succesvol dat ook andere zorgorganisaties interesse hebben in deze training. Mark vertelt er meer over: "Het begon vorig jaar met een vergadering van bestuurders, coaches en ervaringsdeskundigen van het Consortium. Ik heb tijdens die vergadering een presentatie gegeven over een training die ik samen met mijn collega Glenn en mijn coach Els heb gemaakt. Het is een training waar je sterker van kan worden."

"Toen ik zelf klaar was met de opleiding tot ervaringsdeskundige aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven wilde ik graag van alles gaan doen. Maar ik wist eigenlijk niet zo goed wat. Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen kan leren, kreeg ik een tip om een training te maken voor cliënten. Een training waar ook zij sterker van kunnen worden. Ik vond dat een goed idee en toen ben ik gewoon begonnen."

"Ik heb mijn coach Els gevraagd of zij me wilde helpen en ook mijn collega Glenn wilde wel helpen. Ik heb nog tips gevraagd aan iemand die ik zelf heel erg bewonder, Joy van der Stel van EmpowerMij. Zij is iemand die heel erg lichamelijk beperkt is. Niemand dacht dat zij ooit iets zelf zou kunnen. Maar nu is ze getrouwd en heeft ze een dochter. Ze heeft ook een eigen bedrijf en boeken geschreven. Ik heb met haar een Skype-afspraak gehad en ze zei dat ik goed bezig was. Dat ik het nu gewoon moest gaan doen. Ik heb ook Sigrid van het Leercentrum erbij betrokken. De training is nu helemaal klaar."

"Tijdens die vergadering van vorig jaar met bestuurders, coaches en ervaringsdeskundigen van het Consortium waren ook mensen van Severinus aanwezig. Dat is een organisatie in het oosten van Brabant. Zij hadden erg veel belangstelling voor mijn training Empowerment. Samen met Els heb ik toen een afspraak met hen gemaakt. We zijn naar Veldhoven gereisd. Daar heb ik aan Cindy, een ervaringsdeskundige van Severinus, en aan haar begeleider Carolien mijn training uitgelegd. Ik heb hen gevraagd om een opdracht uit het lesboekje te maken. Dat heb ik op de ‘Train de trainer’ manier gedaan, want zo kunnen zij mijn training ook bij Severinus gaan geven. Ze vertelde mij dat ze mijn training eerst aan hun Raad van Bestuur en managers gaan geven."

"Dit is vast nog maar het begin, want ook S&L Zorg uit Roosendaal heeft belangstelling voor mijn training. We gaan binnenkort naar ze toe, de afspraak staat al gepland!" 

Wil je weten wat een ervaringsdeskundige misschien voor jou kan betekenen? Neem dan eens een kijkje op de website lerenisleuk.org. 

Mark Edewaard
Ervaringsdeskundige Zuidwester