Home Huisartsenzorg voor cliënten van Zuidwester

Huisartsenzorg voor cliënten van Zuidwester

01/10/2019

Maandagavond 30 september berichtte RTL Nieuws over het tekort aan huisartsenzorg voor mensen met een beperking. Hoe is dat bij Zuidwester geregeld?

Geen huisarts voor mensen met een beperking
Er wonen in Nederland ongeveer 70.000 mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking bij een zorgorganisatie. Ongeveer 5.000 van hen hebben geen huisarts. En nog 8.000 dreigen deze binnenkort te verliezen (Bron: VGN). Huisartsen zeggen steeds vaker dat de zorg voor deze mensen te complex is en dat ze niet capabel genoeg zijn om die verantwoordelijkheid op zich te nemen. ,,We maken ons zorgen om de toegankelijkheid van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.’’, zegt Guus Jaspar, bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). ,,Maar wat hier nodig is, is meer dan alleen huisartsenzorg.’’ De LHV vindt het de verantwoordelijkheid van de organisaties om ook deze zorg te leveren.

Verschil huisarts en arts voor verstandelijk gehandicapten
Voor klachten die gerelateerd zijn aan de beperking kunnen cliënten terecht bij de arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG). De huisarts is er voor normale medische zorg. ,,Je kunt van de ene niet verwachten dat hij de zorg van de ander kan verlenen, en andersom.’’, vertelt Matijn Coret, AVG bij Zuidwester en voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten. ,,We hebben allebei een andere opleiding genoten.’’ Een AVG kan dus niet de algemeen medische zorg - bijvoorbeeld diabeteszorg - overnemen van de huisarts, hij is een zelfstandig specialist, die niet is opgeleid tot huisarts.

Brandbrief
Volgens branchevereniging VGN worden patiënten met een beperking nu geweigerd als ze zich aanmelden bij een huisarts, en worden contracten tussen huisartsen en zorgorganisaties verbroken. "De zorg is ook niet altijd eenvoudig, maar wij denken dat normale huisartsenzorg toch door huisartsen geleverd kan worden." Met een gezamenlijk ondertekende brandbrief brengen VGN en belangenvereniging Ieder(in) een en ander onder de aandacht van zorgministers De Jonge en Bruins.

Medische zorg bij Zuidwester
Zuidwester onderstreept het belang van de brandbrief aan de ministers. ,,Hoewel onze relaties met huisartsen doorgaans goed zijn, zien we ook de problematiek. Op sommige locaties meer dan andere.’’, zegt Coret. ,,Om die reden is Zuidwester al langer actief bezig met het onder de aandacht brengen van dit issue bij het ministerie en investeren we in relaties met huisartsen en huisartsenposten. Ook nemen we actief deel aan pilots, zoals het Landelijk Schakel Punt, om samenwerking en het leveren van 24-uurs zorg te bevorderen.’’