Home Leercentrum Beroepsopleidingen Inhoud van de opleiding

Inhoud van de opleiding

De opleiding wordt vormgegeven via Praktijkgestuurd Onderwijs (PGO). Dit houdt in dat de ondersteuningsvraag van de cliënt en jouw leervraag een belangrijk uitgangspunt voor de theorie zijn.

  • Samen met je coach van school, je begeleider op je werklocatie (BPV-begeleider) en je praktijkopleider van Zuidwester, heb je iedere tien weken een leerplan gesprek. Hierin bespreek je je portfolio, je POP met leerdoelen voor de komende periode en je leervragen. Zo maak je een eigen leerplan dat uit gaat van de ondersteuningsvraag van de cliënt en jouw leervraag. Dat betekent dat je leert wat op dat moment relevant is binnen jouw werklocatie.
  • Als leerling-werknemer wissel je gedurende de opleiding minimaal één keer van werklocatie zodat je kennis maakt met cliënten en hun verschillende ondersteuningsvragen, werkt in verschillende teams en je alle werkprocessen van de opleiding kan behalen.

De opleiding bestaat uit drie delen:

1. Het basisdeel
Hierin leer je onder andere hoe je in de basis goed omgaat met je cliënt. Hoe begeleid je een cliënt of een groep cliënten bij persoonlijke verzorging, hoe ondersteun je bij huishouden, wonen en dagbesteding? en andere dagelijks terugkerende taken als het huishouden en dagbesteding?

2. Het profieldeel
Tijdens het profieldeel leer je onder andere:

  • Het afstemmen van zorg en begeleiding. 
  • Het opstellen en evalueren van het ondersteuningsplan binnen de driehoek en met je team. 
  • Het bevorderen van deskundigheid van jezelf en je collega’s. 
  • Het ondersteunen van je client met het maken en onderhouden van contacten.  

3. Het keuzedeel
Het keuzedeel is bedoeld om je te verdiepen in enkele onderwerpen. Bijvoorbeeld in de verschillende doelgroepen of een onderwerp waarin je je in de toekomst verder wilt specialiseren met een vervolgstudie.

Wat je verder nog leert
Tijdens je BBL-traject doe je ervaring op met minimaal verschillende doelgroepen van Zuidwester. We leiden je dus breed op, zodat je straks een mooi cv hebt en een goed beeld van de zorg en het werken in een team.

Daarnaast volg je één dag per week de lessen op de opleidingslocatie of digitaal. De lessen van de onderwijsorganisatie worden afgewisseld met workshops door de experts in de praktijk.