Home Leercentrum Lerend verbeteren

Lerend verbeteren

Kan ik mijn werk nog beter doen en hoe kan ik dat doen? Dat is de basisvraag die we ons bij Zuidwester regelmatig stellen. ‘Lerend verbeteren’ noemen we dat. Daarmee wordt de kwaliteit van onze zorg steeds beter en daar heeft de cliënt baat bij.

Tijdens dit leertraject ga je in drie bijeenkomsten aan de slag met lerend verbeteren. Tijdens iedere bijeenkomst staat één onderwerp centraal en kijken we samen hoe je jouw deskundigheid op dit gebied kunt bevorderen. Je verdiept je in deze onderwerpen met behulp van de beeldtafel en een vervolgoefening die je uitwerkt in de praktijk. 

Tijdens de eerste bijeenkomst gaan we in op de betekenis van lerend verbeteren: hoe kun je kwaliteit aantoonbaar maken, hoe kun je leren van fouten en hoe kun je de bewustwording rond je eigen handelen vergroten? 

De andere twee bijeenkomsten gebruik je om lerend verbeteren te integreren in je dagelijkse werk. Hoe kun je bijvoorbeeld jouw lerend vermogen vergroten? Hoe maak je van een werksituatie een leersituatie? Hoe kun je nieuwe kennis opdoen en toepassen om de kwaliteit van de zorg nog beter te maken? De bijeenkomsten zijn gebaseerd op een kenniskaart van Lerend verbeteren.   

Bedoeling (of waarom?) 

Bij Zuidwester zijn we constant bezig de kwaliteit van onze zorg te verbeteren. Dit doen we door middel van lerend verbeteren. Het lerend verbeteren wordt binnen de teamreflecties al deels toegepast door de kwaliteit van de zorg te bespreken. Tijdens deze leeractiviteit ontdek je hoe je lerend verbeteren in je dagelijkse praktijk kunt toepassen om zou jouw cliënten optimaal te begeleiden.  

Verbinding 

Lerend verbeteren is in iedere ondersteuningslijn en iedere leerlijn terug te vinden. Specifieke aandacht voor lerend verbeteren is er bij de leeractiviteiten Triasweb, Roosteren voor AF en Werken in de Zorgcyclus. 

Beginsituatie 

Als deelnemer ben je bereid de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit doen we door bewust te reflecteren op de vraag hoe de zorg beter kan en welke bijdrage jij daaraan kunt leveren als medewerker. 

Leerdoelen (of resultaat) 

Aan het einde van deze leeractiviteit heb je het volgende geleerd: 

  • Je herkent en erkent de essentie van lerend verbeteren. 
  • Je kunt verwoorden, vanuit je eigen bewustzijn, hoe de kwaliteit van zorg nog beter kan. 
  • Je hebt inzicht in je eigen lerend vermogen en je lerend vermogen is verbeterd. 
  • Je stelt jezelf continu de vraag ‘Hoe kan ik?’ of ‘Hoe kunnen wij?’. 
  • Je weet hoe je in de praktijk aan de slag kunt met de verbetering van de kwaliteit van de zorg.
  • Je weet hoe je met je team kunt leren van fouten.  
Praktisch 

Locatie

Dit leertraject wordt gegeven op een leerlocatie.

Kosten en tijdsduur 

Dit leertraject is opgebouwd uit 3 bijeenkomsten van 3 uur. Tussen deze bijeenkomsten door voer je praktijkopdrachten uit. 

De kosten voor de leeractiviteit vind je in de prijslijst. 

Bent u een externe klant? Neem dan contact leercentrum@zuidwester.org op met het Leercentrum voor meer informatie over de kosten van deze leeractiviteit.