Brendy

“Je zit hier niet op elkaars lip, alles is op loopafstand en de omgeving is heerlijk rustig”
Locatie 
Oudenbosch
Type ervaringsverhaal 
Wonen

Brendy

Wie niet beter weet, loopt er zo aan voorbij. ’t Fortuyn bevindt zich onopvallend in een appartementencomplex in het centrum van het karakteristieke West-Brabantse dorp Oudenbosch. De straatnaam, Sluispoort, kun je letterlijk nemen want de centrale ingang is in de poort in een sluis. Op de eerste verdieping van het complex wonen volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking die met 24-uursbegeleiding zo zelfstandig mogelijk wonen. Op de tweede en derde verdieping wonen particulieren, vooral 55-plussers.

Cliënt Ad heeft “de mooiste ruimte” van allemaal. “Vanuit mijn raam kan ik alles overzien. Ik zag jou ook al aankomen hoor... Met de intocht van Sinterklaas zit ik hier weer eerste rang, want ik kijk precies op de kop van de haven.” Hij woont al sinds 2009 in ’t Fortuyn. “Het zou maar voor drie maanden zijn”, glimlacht Ad die ook lid is van de cliëntenraad. Hij heeft het er erg naar zijn zin. “In het begin was het hier heel streng met al die protocollen. Nu ervaar ik veel meer vrijheid en hoef ik het alleen maar te melden als ik een hele dag op pad ga.” Ad helpt graag anderen onder wie de medewerkers van Zuidwester. “Als ervaringsdeskundige ondersteun ik nu iemand uit Dordrecht buiten Zuidwester met een alcoholprobleem. Mooi als je zo iemand vooruit kunt helpen.”

Niet op elkaars lip
Cynthia komt net van de tandarts waar ze acht(!) verdovingen heeft gekregen voor een te vullen gat in haar kies. Deze zijn net aan het uitwerken. Ze woont nog maar kort in ’t Fortuyn. “Een half jaar pas, hiervoor woonde ik onder begeleiding bij SOVAK. Het bevalt me hier prima: vrijwel geen verantwoording meer afleggen, een groter appartement en LEUKERE BEGELEIDERS”, zegt ze op dusdanige toon dat medewerkster Brendy Buckens het onmogelijk niét kan horen. “Ze zijn er altijd voor je. Of je nou hulp nodig hebt of verlegen zit om een praatje.“ Daarnaast kan Cynthia het prima vinden met haar medebewoners en roemt ze de locatie met een gemeenschappelijke ruimte voor bijvoorbeeld spelletjes doen of tv kijken. “Je zit hier niet op elkaars lip, alles is op  loopafstand en de omgeving is heerlijk rustig.”

Maatwerk
Begeleiders Brendy Buckens en Ineke van Schendel zijn beiden ongeveer vanaf de oplevering in januari 2007 verbonden aan ’t Fortuyn. “In het begin hadden we hier zeven cliënten. Nu zijn dat er veertien en hebben we een wachtlijst. Een mooie gemengde doelgroep, de oudste is 65 jaar en de jongste 21. De helft man, de helft vrouw”, vertelt Ineke. Iedere cliënt heeft zijn eigen  behoeften en wensen. “Onze zorg bestaat vooral uit hulp bij de dagelijkse gang van zaken. De een wil graag kookondersteuning, de ander hulp bij zijn administratie. Soms zijn er ex-partners of kinderen in het spel. Met Mijn Plan zijn we goed in staat om iedereen maatwerk te leveren. Het is heel overzichtelijk.”

Zelfredzaamheid
Brendy en haar collega’s kijken ook goed naar de doelen en kracht van ‘de driehoek’. Brendy enthousiast: “Wij proberen vooral de kracht bij de bewoners te leggen. Zorgen dat in plaats van zorgen voor. Uiteraard ondersteunen we de cliënt, maar we kijken altijd eerst naar wat iemand zelf kan. Zo doen wij vaak het inleidend telefoongesprek met een bepaalde persoon of instantie, daarna geven wij de telefoon aan de cliënt. Paraat blijven we dan wel. Die zelfredzaamheid stimuleren we voortdurend. Voorheen waren we vooral beschermend.”

Meer rust en efficiëntie
De werkdruk ervaren beiden als hoog, wat deels komt door de verplichte cursussen. “Route 2020 is heel belangrijk, maar brengt wel een bepaalde druk met zich mee. We beseffen wel dat de (extra) tijd die we nu investeren ons straks tijd oplevert.” De planningen zijn tegenwoordig dan ook wat strakker. Met dank aan de cliëntenagenda. “Er is meer structuur. Dat geeft zowel de cliënten als ons meer rust. Je werkt efficiënter waardoor de verandering echt een verbetering is. Waar je voorheen automatisch taken van de bewoners overnam, laat je ze nu meer zelf doen. We zijn gelijkwaardig en gaan gezellig met elkaar om. De rollen zijn daarbij wel voor iedereen duidelijk. Voorheen waren er (te) veel huisregels. Nu zijn ze deels opgesteld door cliënten. Binnenkort hebben we weer een driehoeksbijeenkomst die de cliënten mede hebben georganiseerd. Mooi toch?”

Integratie
’t Fortuyn is anno 2017 mooi geïntegreerd in de rest van de Sluispoort. Dat was in het begin wel anders. “De start voor ons was de eerste paar jaar erg lastig. Vooral de bovenbewoners van het complex gaven ons niet het gevoel welkom te zijn. Er werd nogal snel met het vingertje gewezen waarbij soms het woord ‘gesticht’ viel.” Gelukkig is dat goed gekomen zodat iedereen hier nu prettig woont en er een aangenaam sociaal klimaat heerst. “Dat ene woord willen we hier ook nooit meer horen. In de huidige maatschappij krijgen bepaalde groepen of individuen al gauw een stempel, vaak gebaseerd op vooroordelen. Uiteindelijk blijkt dat we elkaar allemaal nodig hebben.”


 


 

Ga naar vacatures