Home Ondersteuning aan huis, maar dan anders

Ondersteuning aan huis, maar dan anders

24/06/2020

De kracht van Eigenz is de persoonlijke aandacht en het regelmatige contact wat de medewerkers met cliënten hebben. Maar hoe kun je ondersteuning bieden, wanneer je niet meer bij iemand langs kunt gaan?

Fabienne van Steenvelt en Sterre de Ruiter, ambulante medewerkers van Eigenz, bieden in de Hoeksche Waard ondersteuning aan huis. “Persoonlijk contact is heel belangrijk voor onze cliënten. Daarom leg ik normaal gesproken elke dag meerdere huisbezoeken af. Door de beperkingen rondom corona kon dat niet meer. Gelukkig hebben we voor iedere cliënt wel een oplossing gevonden die hij of zij prettig vindt”, vertelt Fabienne enthousiast. “Videobellen kan natuurlijk altijd, maar samen wandelen en fietsen (op gepaste afstand) is ook echt een hit geworden. Met de dame op de foto heb ik al zeker 100 kilometer gefietst sinds het begin van de coronacrisis. Tijdens het wandelen en fietsen hebben we niet alleen aandacht voor de dingen waar cliënten tegenaan lopen, maar staan we ook stil bij de mooie dingen die we zien en horen.” De afspraak met de begeleider is voor een cliënt heel waardevol. Niet alleen is het een moment waarop hulp wordt geboden bij dingen die zij ingewikkeld vinden zoals structuur in de dag of het huishouden op orde houden, het is ook een onmisbaar sociaal contact.

Sterre vertelt vol trots over de cliënten met wie zij een hechte band heeft opgebouwd de afgelopen jaren: “De maatregelen rondom corona zijn voor ons allemaal lastig, maar het is echt knap dat onze cliënten zich zo goed hebben aangepast. Hun wereld werd ineens heel klein. Dingen die voorheen structuur boden zoals werk, school of ontmoetingen op ons trefpunt vielen weg. Daarom verwennen we ze af en toe extra. Om ze te laten weten dat er echt nog leuke dingen zijn naast alle beperkingen. Zo hebben we zelfgebakken appelflappen langsgebracht, was er op Koningsdag oranje cake en hebben we een verrassingslunch langsgebracht.”