Home Prokkelbijeenkomst VN-verdrag

Prokkelbijeenkomst VN-verdrag

Op 3 juni jl. organiseerden de gemeente Goes en LFB samen met Zuidwester een Prokkelbijeenkomst over het VN-verdrag. Het VN-verdrag betekent gelijke rechten voor alle mensen. En het betekent dus ook met alles gewoon mee kunnen doen! Hoe kan dat met alle aankomende bezuinigingen en veranderingen in de zorg, de Wmo en de nieuwe participatiewet. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een beperking. Prokkelen gebeurd ieder jaar in de eerste week van juni.

De bewonersraad werd vertegenwoordigd door een ijzersterk team bestaande uit twaalf personen: Pascal Esveld, Bart Vermeulen, Jos Luyks, Ronnie Lippold, Jenny Klepper en Riny Klepper, Dounia Bouchikhi, Naomi Bernaards, Henk Verburg, Geertje Schetters, Paul van Vugt en Inka Coppejans, coach bewonersraad in Goes.
Het programma op 3 juni was veelzijdig. De avond startte met een kennismakingsspel met het vogelbekje. Cliënten zaten aan de ene kant van de tafel en de gemeenteraadsleden aan de andere kant. In het vogelbekje stond bijvoorbeeld de vraag: “Ik ben geboren in…” en “beperkt zijn betekent…” Zo konden ze elkaar beter leren kennen. Daarna was er een spel met speelgeld en munten die verdeelt dienden te worden over de thema’s: Vervoer, werk of dagbesteding, zorg en wonen, toegankelijkheid, hulpmiddelen en GGZ.

Bij de derde ronde mochten cliënten gerichte vragen stellen aan het college. Zo stelde Naomi Bernaards de vraag: “Op de voorpagina van de PZC van vrijdag 30 mei, stond dat hulp van vrienden, familie of buren zwaar tegenvalt. Dit was de uitslag van het onderzoeksbureau Wmo. Hoe denkt u dan meer vrijwilligers in te zetten?” Pascal Esveld stelde de vraag: “U wilt Wmo voorzieningen meer inkomensafhankelijk maken. Hoe had u zich dat voorgesteld bij mensen die vallen onder een beschermde woonvorm of stichting, zoals Zuidwester, maar die wel een baan hebben bij een sociale werkvoorziening?” Rake vragen, waar het college goed over na moesten denken. Het was een zeer interessante en zeer geslaagde avond.

Deze Prokkel is genomineerd voor de Gouden Mensenrechten Prokkel. Van de 350 ingezonden Prokkels zijn er 15 genomineerd, waar 4 in de categorie Mensenrechten Prokkel. De Gouden Prokkels worden uitgereikt op vrijdag 27 juni in Utrecht. Staatsscretaris Martin van Rijn en Juryvoorzitter Gerdi Verbeet, oud- voorzitter Tweede Kamer, zullen deze uitreiken.