Home Terugblik VG Hackathon

Terugblik VG Hackathon

Het is alweer bijna anderhalve week geleden; de eerste hackathon in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Collega’s Danissa, Mathijs, Marjolein, Hugo, André en Ellen waren de toppers die Zuidwester vertegenwoordigden. Zij blikken kort terug op deze geweldige ervaring.

Waarom deed Zuidwester mee?
Ellen Wijnings, beleidsadviseur procesverbetering: “Ondanks de enorme ontwikkelingen vandaag de dag, passen veel zorginnovaties niet bij de behoeften van mensen met een verstandelijke beperking. Zo worden veel innovaties bedacht voor de ouderenzorg of voor gebruik in ziekenhuizen, simpelweg omdat bijna iedereen daar wel een keer mee in aanraking komt. Innovaties voor de gehandicaptenzorg is in de commerciële wereld nog veel minder bekend. Zonde, want daar is enorm behoefte aan! Door mee te doen aan deze Hackathon wilden we op een leuke manier aandacht vragen om ook voor deze doelgroep te innoveren.”

En..is dat doel behaald?
Marjolein Elberse-Mast, gedragsdeskundige: “Dat doel is zeker behaald. Samen met 33 andere zorgorganisaties en commerciële organisaties zijn we op zoek gegaan naar een innovatieve invulling van de behoefte van onze cliënten. Er zijn ontzettend veel goede ideeën bedacht, ik hoop dat deze daadwerkelijk gerealiseerd worden. Daarnaast heeft de VG-Hackathon veel media-aandacht gekregen, waardoor hopelijk andere commerciële organisaties in actie komen om ook voor de VG-sector aan de slag te gaan.”

Helaas geen prijs voor Zuidwester
André Hagoort, strategisch adviseur technologie: “We wonnen met ons idee geen prijs, dat was natuurlijk leuk geweest, maar daar ging het ons niet om. Het was een fantastische ervaring en een leuke manier om met elkaar innovatieve ideeën te bedenken die inspelen op de behoefte van de cliënt.”
Ellen: “Ik vind het ontzettend gaaf dat we in zo’n korte tijd, zulke mooie resultaten opgeleverd hebben. Het was echt een geweldige samenwerking, vol energie, passie en gedeelde motivatie om de zorg voor onze cliënten mooier en beter te maken.”

Hoe nu verder?
Mathijs Moerland, medewerker dagbesteding: “De komende weken gaan we in gesprek over hoe we verder kunnen met onze goede ideeën.  Dan stellen we vast wat we op korte en langere termijn gaan realiseren. Vanuit de Raad van Bestuur hebben we hier al een commitment voor gekregen, dat is natuurlijk mooi nieuws! Ook willen we kijken hoe Zuidwester een Hackathon-methode in kan zetten voor andere zaken. Ik hoop echt dat er nog heel veel Hackathons gaan volgen. De VG-hackathon is over twee jaar weer, grote kans dat Zuidwester ook weer van de partij is.”