Home Wordt dit hét instrument om de balans van cliënten te meten?

Wordt dit hét instrument om de balans van cliënten te meten?

16/10/2018

"Piet je bent nu weer gevallen. Het lijkt me beter dat je niet meer loopt zonder dat je broer of ik erbij zijn. Ja, daardoor raak je wel erg beperkt. Misschien moeten we het er dan even met de arts en fysiotherapeut over hebben?"

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. Dat is mooi nieuws, tegelijkertijd is de levensverwachting van hen nog steeds lager dan bij de bevolking zonder verstandelijke beperking. Als je ouder wordt, krijg je te maken met ongemakken. Zo vallen mensen met een verstandelijke beperking vaker en komen ernstige verwondingen vaker voor dan bij mensen zonder verstandelijke beperking. Overigens geldt dit niet alleen voor ouderen, ook jongeren hebben hier mee te maken. En hoe bepaal je dan of iemand nog veilig alleen kan lopen of dat hij nog wel trap mag lopen? Precies, dat dacht Zuidwester ook.

Een ander meetinstrument
In samenwerking met fysiotherapeuten is naar oplossingen gezocht. Waar lopen ze tegen aan met de reguliere meetinstrumenten? Hoe zou dat anders kunnen? Lynda Akkermans, fysiotherapeut bij Zuidwester, vertelt; In 2009 zijn we gestart met de ontwikkeling van de Zuidwester Balans Schaal (ZBS).  In het kort is het een meetinstrument dat de balans (het evenwicht) in zit, in stand en tijdens lopen meet bij mensen met een verstandelijke beperking. Er is al onderzoek gedaan, maar het is tijd om de ZBS daadwerkelijk te onderzoeken bij mensen met een verstandelijke beperking. In die fase zijn we nu dus beland.”

Gestart met testen
Op 2 juli 2018 is gestart met het testen van de eerste deelnemende cliënten op de locatie Oud-Beijerland. Een spannende tijd breekt aan. Wordt dit hét instrument dat de balans meet voor mensen met een verstandelijke beperking? “Dit is een mijlpaal. Jarenlang hebben we toegeleefd naar dit moment. Er hebben eerder al testfasen plaatsgevonden, maar om de kwaliteit te onderzoeken is er een grotere onderzoeksgroep nodig. De komende zeven maanden wordt er dan ook uitgebreid getest. Een mooie en spannende tijd voor zowel cliënten als de fysiotherapeuten die de testen uitvoeren en andere betrokkenen”, vertelt Lynda. Simone Schipper en Riet te Winkel, beide fysiotherapeuten bij Zuidwester, nemen de testen af bij de deelnemende cliënten.

Onderzoek, dat doe je toch even? 
Niets is minder waar. Bij een onderzoek komt veel kijken. Uiteraard het testen zelf, maar denk eens aan de resultaten na het testen. Alles wat ingevuld wordt op de formulieren tijdens het testen, moet ook worden ingevoerd in een speciaal programma. En natuurlijk moeten er conclusies uit getrokken worden. Dat is nogal niet wat! “We hebben op dit moment 49 cliënten waarbij er toestemming is voor deelname aan het onderzoek. Voor een betrouwbaar onderzoek hebben we in totaal minimaal 78 cliënten nodig. We zijn druk bezig met het benaderen van wilsbekwame cliënten of wettelijk vertegenwoordigers van cliënten. De vraag die gesteld wordt is of we een informatiebrief met toestemmingsformulier mogen sturen. Het is bijzonder hoe iedereen met ons meeleeft. Zo was een cliënt uit zijn werk door de taxi per ongeluk naar de woning gebracht in plaats van naar de testruimte. Medewerkers hebben hem toen zelf gebracht. Dat vind ik heel mooi”, vertelt Lynda.