Home Zuidwester bereidt zich voor op vaccinatie

Zuidwester bereidt zich voor op vaccinatie

15/12/2020

Een vaccin tegen het coronavirus komt steeds dichterbij. Het kabinet volgt het advies van de Gezondheidsraad over welke groepen mensen als eerste moeten worden gevaccineerd. Dit zijn onder andere bewoners en zorgmedewerkers van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg. Als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd. Zuidwester begint nu met de voorbereidingen, om straks klaar te zijn als de vaccinatie gaat beginnen. 

Vaccinatie is belangrijk!
De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Bij Zuidwester hopen we dat iedereen zich laat vaccineren. Want hoe meer mensen zich laten inenten, des te meer bescherming het biedt. Of, zoals minister Hugo de Jonge zegt: “Het vaccin is onze belangrijkste troef om deze crisis te boven te komen, om de pandemie achter ons te laten. Toch is het niet het vaccin dat het verschil gaat maken, maar vaccinatie.” Met andere woorden: fijn dat het vaccin er is, maar als je er geen gebruik van maakt, heeft het nog steeds geen zin. De Jonge: “Het is de vaccinatie die de ziekte voorkomt en levens redt en ervoor zorgt dat we ons oude leven weer stukje bij beetje kunnen oppakken. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar voor elkaar. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen.”

Route voor cliënten en medewerkers
De VGN is namens de sector in nauw overleg met het ministerie en het RIVM over de route en nadere informatie. Er komt voor medewerkers een andere route dan voor cliënten. Voor medewerkers komen er regionale mogelijkheden om in te enten met Pfizer-vaccin. Dit doen we niet zelf als werkgever. Voor cliënten komen er mogelijkheden via de eigen Medische Dienst met het Moderna-vaccin. De reden hiervoor heeft te maken met de distributiemogelijkheden van het middel. Moderna komt in kleinere batches tegelijk, waardoor het beter geschikt is voor distributie dichtbij de cliënt.

Communicatie rondom vaccinatie
Bij Zuidwester vinden we het belangrijk om ons samen met cliënten, verwanten, medewerkers en vrijwilligers zorgvuldig voor te bereiden op de vaccinatie. Dit houdt onder andere in het verkrijgen van toestemmingsverklaringen van cliënten en de distributie van het vaccin wanneer het zover is.

Meer informatie
We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn over de vaccinatie, of twijfel over vaccinaties in het algemeen. Op dit moment zijn er nog meer vragen dan antwoorden. Zodra er meer bekend is over de vaccinatie bij Zuidwester, delen we dat weer via deze weg. Meer informatie is te lezen op www.rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.