Home Zuidwester deelt expertise op internationaal congres

Zuidwester deelt expertise op internationaal congres

13/08/2019

Een aantal medewerkers van Zuidwester hebben hun kennis gedeeld op het IASSIDD-congres in Glasgow, Schotland. IASSIDD staat voor International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities. Deze internationale associatie richt zich op wetenschappenschappelijk onderzoek op het gebied van verstandelijke beperkingen en legt de focus op het delen van kennis en expertise.

Welke kennis heeft Zuidwester gedeeld?

Tijdens het congres komen mensen uit de hele wereld samen om kennis te delen over allerlei aspecten rond de zorg en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.

Ruud Goedhart en Daphne Konz presenteerden de voorlopige uitkomsten van hun onderzoek Beheer Eigen Medicatie (BEM). Dit deden zij door middel van een posterpresentatie. Daphne Konz: “Tijdens onze presentatie kwamen we te weten dat thema's als eigen regie en medicatieveiligheid ook spelen in andere Europese landen, Canada en Zuid-Afrika. Een goede reden dus om de methode en bevindingen ook internationaal te delen.”
Wouter de Wit presenteerde de resultaten van zijn onderzoek over normatieve seksualiteit en mensen met een verstandelijke beperking: een systematische literatuurreview naar de attitudes van begeleiders, verwanten en mensen met een verstandelijke beperking. Wouter de Wit:
“Mijn presentatie was onderdeel van een sessie waarin ook onderzoekers van de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (AWVB) hun bevindingen deelden. Alle sessies gingen over de wijze waarop wetenschappelijk onderzoek samengaat met praktijkkennis. Erg leerzaam!”

Congres ambassadeurs
Op het congres waren mensen met een verstandelijke beperking de congres ambassadeurs. Zij hadden diverse rollen, bijvoorbeeld het aanreiken van de microfoons of het helpen van de deelnemers bij het vinden van de zalen. Het congres was een succes voor de medewerkers van Zuidwester: “We hebben er kennis gebracht én kennis gehaald.”