Home Zuidwester doet mee aan 1ste hackathon in de verstandelijke gehandicaptenzorg

Zuidwester doet mee aan 1ste hackathon in de verstandelijke gehandicaptenzorg

20/03/2018

Zuidwester is één van de 34 teams die deelneemt aan de eerste, landelijke hackathon in de verstandelijk gehandicaptenzorg. De Hackathon vindt plaats van maandag 9 tot en met vrijdag 13 april. Een hackathon is een intense, bijzondere competitie waarbij verschillende teams van 34 zorginstellingen in dezelfde tijd het beste antwoord proberen te ontwikkelen voor hetzelfde probleem. Het fenomeen komt uit de ICT-wereld. Wel zo toepasselijk, want het centrale thema van deze VG-Hackathon is: hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie? Want ondanks de enorme ontwikkelingen vandaag de dag, passen zorginnovaties lang niet altijd bij de behoeften van onze VG-medemens. Dat vraagt dus om actie!

Om innovatie binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg naar een hoger niveau te tillen hebben innovatiemanagers van verschillende zorginstellingen de informele groep VG-innovators opgericht. Zij constateerden dat er een gat is ontstaan tussen de beschikbare innovaties en de bestaande behoefte in de sector. Dit komt voornamelijk omdat zorginnovaties vaak niet aansluiten bij de vraag vanuit de sector, omdat ze zijn gericht op een andere doelgroep zoals de ouderenzorg. Om hier verandering in te brengen gaan de deelnemers van de hackathon als collectief op zoek naar invulling van de behoefte van de cliënt met een verstandelijke beperking vanuit de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Een winnaar
Ter afsluiting zullen de teams op de vijfde dag hun uitkomsten presenteren met een pitch van drie minuten bij de Rabobank in Utrecht voor 450 mensen. Hierbij kiest de jury een winnaar. De jury bestaat onder andere uit: Erik Gerritsen, secretaris generaal VWS, Daan Dohmen CEO & Founder FocusCura, Michel van Schaik, directeur Innovatie Rabobank, en Frank Bluiminck, Directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Er zijn verschillende prijzen te winnen, de hoofdprijs is 15 duizend euro.

Samenwerken om te verbeteren
Naast de uitkomst van de prototypes laat deze hackathon ook zien dat zorginstellingen samenwerken om de algehele verstandelijk gehandicaptenzorg te verbeteren en zich te profileren als een innovatieve speler voor bedrijven. De Rabobank is partner van dit evenement. De hackathon is voor alle zorgaanbieders binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg.  
Naast Zuidwester hebben onder andere de volgende organisaties zich aangemeld: Amerpoort, Reinaerde, ‘s Heeren Loo, Pluryn, PSW, Tragel, Lunet Zorg, Amarant Groep, Bartiméus, Koraal, Aveleijn, en Dichterbij.

Wil je meer weten over de Hackathon? Kijk dan op www.vghackathon.nl.