Home Zuidwester hijst regenboogvlag op Coming-Outdag

Zuidwester hijst regenboogvlag op Coming-Outdag

11/10/2019

Vandaag bekennen we kleur. Tijdens Coming-Outdag maken de Zuidwester vlaggen in onze regio’s plaats voor een regenboogvlag. Daarmee maken we een gebaar van steun en erkenning naar onze cliënten en medewerkers. Bij Zuidwester mag je zijn wie je bent. 
 
Aan cliënt Michael de Boer de eer om de vlag te hijsen op het terrein Hernesseroord in Middelharnis. Samen met Lennart van Dam, woonbegeleider bij Zuidwester en bestuurslid van Stichting Gay op Flakkee, maakt hij zich sterk om aandacht te vragen voor Coming-Outdag. “Eigenlijk zou zo’n speciale dag helemaal niet nodig moeten zijn, maar voor sommige mensen is het moeilijk om ‘uit de kast komen’. Voor mensen met een beperking is het vaak nog lastiger. Daarom is het belangrijk om hierbij stil te staan. Ik ben blij dat Zuidwester ook meedoet”, vertelt Michael. 
 
Zelf wist de 31-jarige Michael al op jonge leeftijd dat hij zowel op jongens als op meisjes valt. Zo’n twaalf jaar geleden kwam hij uit de kast. Tijdens een moeilijke periode zag zijn begeleider dat er meer aan de hand was. “Uiteindelijk heb ik verteld dat ik biseksueel ben. Helaas reageerde niet iedereen in mijn omgeving goed, maar gelukkig zijn er genoeg mensen die mij wel altijd hebben gesteund”, laat hij weten. “Ik ken binnen Zuidwester meer cliënten en medewerkers die homo of lesbi zijn en ik ben blij dat dit hier gewoon kan. Mijn vrienden accepteren me zoals ik ben, maar er zijn nog steeds mensen die het niet begrijpen. In gesprekken gaat het bijvoorbeeld al snel over de man-vrouw relatie. Het zou fijn zijn als dit niet voor je wordt ingevuld. Het verlaagt de drempel om te vertellen dat je verliefd bent op iemand van hetzelfde geslacht. Ook zie ik soms cliënten waarvan ik het vermoeden heb dat ze homo zijn. Ze durven er niet voor uit te komen. Misschien vinden ze het lastig vanwege hun beperking of omdat het niet mag vanuit de kerk. Ik zou hen graag willen wijzen op de community Gay op Flakkee. Je kunt er altijd terecht voor vragen of advies en iedere eerste maandag van de maand organiseren ze een ontmoetingsavond in het JAC. Daar gaat ik zelf ook meestal heen.” 
 
Coming-Outdag
Op Coming-Outdag, een dag die jaarlijks plaatsvindt op 11 oktober, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHTB) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. 
 
 
Michael de Boer
 
 
Michael de Boer en Lennart van Dam hijsen samen de vlag