contact  medewerkers
 

Waardevol leven & Zinvol werk

Wij zijn er voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, die met enige ondersteuning zelf hun weg in het leven kunnen vinden, of die dag en nacht volledige zorg vragen.

Zuidwester plaatst AED in de Doelenstraat Oude-Tonge

Sinds dinsdag 3 oktober hangt er in de sociowoning aan de Doelenstraat 1a t/m 1f een Automatisch Externe Defibrillator (AED). Dit levensreddende apparaat is aangeschaft door de organisatie Zuidwester en is 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar voor alle omwonenden. 

Oude-Tonge – Initiatiefnemers zijn Cees Wander, bewoner aan de Doelenstraat en Astrid Markwat, werkzaam bij Zuidwester aan de Doelenstraat. Astrid: “We zijn er eigenlijk actief mee aan de slag gegaan, toen er onlangs op de kinderboerderij in Middelharnis iemand onwel werd. Cees heeft dat zien gebeuren en dat maakte een enorme impact op hem. Om dit te kunnen verwerken hebben we veel gesprekken met hem gevoerd. Cees zat vol met vragen, dit komt ook mede doordat Cees in het verleden een EHBO- en BHV-cursus gevolgd heeft. De cruciale vraag voor Cees was: wat als zoiets op de Doelenstraat gebeurt?”

Zorgen kwetsbare doelgroep
“Diezelfde avond zijn we samen op zoek gegaan naar de dichtstbijzijnde AED’s. Collega Eleni ging via de HartveiligWonen App, waarin de AED’s staan aangemeld, op zoek in de buurt”, gaat Astrid verder. “De dichtstbijzijnde AED hangt in de Grutterswei. Het nadeel is dat deze AED alleen beschikbaar is, wanneer het pand voor bezoekers geopend is. Er hing dus geen AED in de buurt die 24/7 beschikbaar is en daar maakte we ons zorgen over. Zeker gezien het feit dat wij werken met een kwetsbare doelgroep. We besloten om via onze Regionaal functionaris Preventie & Veiligheid, Louis IJsselstein, een AED aan te vragen. Louis heeft de vraag neergelegd bij onze zorgmanager en binnen twee dagen kreeg Louis toestemming om een AED in onze sociowoning te hangen. We zijn er super blij mee!”

Altijd iemand aanwezig
Astrid: “De sociowoning is een groepswoning waar 24-uur per dag begeleiding aanwezig is. De begeleiders die werkzaam zijn op de groepswoning zijn medisch geschoold en hebben allemaal het certificaat reanimeren behaald. Toch is het handig om altijd een AED in de buurt te hebben. Dit zorgt voor een grotere overlevingskans bij een hartstilstand. De AED hangt dan wel in onze woning, het mag altijd gebruikt worden door alle omwonenden in geval van nood. Omdat er altijd een begeleider van Zuidwester aanwezig is om de deur open te doen, is dit 24 uur per dag en zeven dagen per week mogelijk.”

Aangemeld in HartveiligWonen App
De AED in de Doelenstraat is aangemeld in de HartveiligWonen App. Dit is een App die burgerhulpverleners alarmeert bij een hartstilstand in hun buurt. In deze App is ook te zien waar de dichtstbijzijnde AED’s te vinden zijn. Becare is de leverancier van de AED. Dit is de derde AED van Zuidwester die op Goeree-Overflakkee is geplaatst. De andere twee AED’s hangen op het terrein Hernesseroord in Middelharnis.