Samen vieren we het 50-jarig bestaan van Zuidwester

Op 2 juni 1973 kwam de eerste cliënt bij Zuidwester op Hernesseroord in Middelharnis in zorg. Dat is morgen precies 50 jaar geleden! Een bijzondere mijlpaal om even bij stil te staan, maar ook om met elkaar te vieren. Daarom worden er vandaag gebakjes bezorgd op alle Zuidwester locaties. Natuurlijk mogen we ook de Eigenz cliënten en medewerkers niet vergeten. Zij ontvangen deze week via de post een bon, waarmee ze zelf een lekker gebakje kunnen halen. Geniet ervan! 

Een stukje geschiedenis...

Hoe het begon
Na vele jaren praten en enkele jaren bouwen, kwam op 2 juni 1973 de eerste cliënt wonen op het terrein Hernesseroord in Middelharnis. De naam Zuidwester was toen nog niet in beeld, maar Hernesseroord bestaat nog steeds, als onderdeel van de huidige organisatie. Dit terrein ontwikkelde zich voort in de jaren 70 en 80. Zo kwam er een kinderboerderij, is behandelcentrum De Meerpaal gebouwd, kwam er een winkel en een zwembad. Hernesseroord groeide, er kwamen meer cliënten en daarmee ook meer woonlocaties.

Groei naar het huidige Zuidwester
Vanaf de jaren 90 keek de organisatie steeds vaker buiten de grenzen van Hernesseroord. In een periode van twintig jaar kwamen er voorzieningen bij in Oude-Tonge, Spijkenisse, Hellevoetsluis, Oud-Beijerland, Rotterdam, Breda, Oudenbosch en Zevenbergen. Ook kreeg de organisatie -in 1994 omgedoopt tot Zuidwester- voet aan de grond in Zeeland. Dat gebeurde in 1999 met de overname van Huize Den Berg, aan de ’s-Heer Hendrikskinderenstraat in Goes.

Den Berg
De geschiedenis van Huize Den Berg voert nog wat verder terug dan die van Zuidwester. Deze organisatie is gestart in 1963 als rooms-katholiek internaat voor -wat we toen nog noemden- geestelijk gehandicapte kinderen. Ook Den Berg ontwikkelde zich en werd een goed uitgeruste voorziening voor die doelgroep. In de jaren 90 waren er verschillende ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg, waardoor het voor een kleinschalige voorziening als Den Berg beter was om samen te gaan met een grotere partij. Na enkele jaren vrijage met Arduin, is de organisatie uiteindelijk overgenomen door Zuidwester.

In het Zuidwestermuseum vind je veel meer over de geschiedenis van Zuidwester.