Tandheelkunde

Wat is tandheelkunde?
Een goede mondverzorging is belangrijk voor je gezondheid. Goede mondverzorging voorkomt gaatjes, slijtage en tandvleesproblemen. Het voorkomt ook infecties op andere plekken in je lichaam, zoals longontstekingen, hartproblemen en ontregeling van suikerziekte.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak meer kans op problemen in de mond. Zo kan tandenpoetsen lastig zijn, is er soms sprake van een afwijkende tandstand, spierspanningen of gebitsbeschadiging door vallen of stoten. Medicatie of sondevoeding kunnen ook moeilijkheden in de mond geven.

De afdeling tandheelkunde kan je helpen bij moeilijkheden of het voorkomen van problemen in de mond. 

Waar kun je terecht?

Regio Goeree-Overflakkee: 

De afdeling Tandheelkunde voor regio Goeree-Overflakkee is is gevestigd in de Meerpaal op terrein Hernesseroord in Middelharnis. Deze afdeling bestaat uit twee tandartsen, preventieassistentes en een mondhygiënist. Er zijn twee behandelkamers. 
 

Behandeling onder volledige narcose
Uniek op locatie de Meerpaal op het terrein Hernesseroord in Middelharnis is dat er drie keer per maand een dag ingeroosterd wordt voor tandheelkundige behandelingen onder volledige narcose. Dit is speciaal bedoeld voor cliënten van Zuidwester waarbij de aard van de handicap of de angst dusdanig groot of heftig is, dat een behandeling niet in een normale situatie kan plaatsvinden. De cliënt slaapt en wordt beademd tijdens de behandeling. Er is een speciaal team met apparatuur op locatie aanwezig om de zorg rondom de volledige narcose te waarborgen. Omdat de vraag hiernaar groot is, verzorgen wij dit ook voor patiënten van andere tandartsen. (alleen mét verwijzing van de eigen tandarts!)

Afspraak maken? 
Bel 0187 – 898812 of mail naar tandheelkunde@zuidwester.org. Neem bij spoed contact op met één van onze medewerkers van het Klant Contact Centrum. 

Regio Zeeland: 

De tandarts is één keer per maand aanwezig op de locatie Goes voor de cliënten van Zuidwester in Zeeland. Hier is één behandelkamer gevestigd in het hoofdgebouw. De afspraken worden geregeld via de praktijk in Kortgene. Hier kunnen cliënten uit Goes ook terecht bij pijnklachten/spoed.

Afspraak maken? 
Bel 0113-301992 of mail naar zuidwester@thk-centrum.nl. 

Regio Voorne-Putten:

Cliënten worden verwezen naar mondzorgpraktijken in de omgeving, waaronder Centrum Bijzondere tandheelkunde Rijnmond, in Rotterdam. In Spijkenisse is er op woensdag een mondhygiënist aanwezig voor behandelingen/adviezen voor cliënten die geen mondhygiënist bij de eigen tandarts hebben.

Afspraak maken?
Bel 0181-601634 of mail naar l.peeman@zuidwester.org.

Regio Oud-Beijerland:

Cliënten worden verwezen naar mondzorgpraktijken in de omgeving, waaronder Centrum Bijzondere tandheelkunde Rijnmond, in Rotterdam. In Oud-Beijerland is er een proef met Vitadent gestart om de preventieve mondzorg op de kaart te zetten. De cliënten blijven bij hun eigen tandarts/mondhygiënist onder behandeling.

Regio Rotterdam en regio Breda:

Cliënten worden verwezen naar een mondzorgpraktijk in de omgeving, waaronder Centrum Bijzondere tandheelkunde Rijnmond of Breda.

Tandheelkunde

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak meer kans op problemen in de mond. Zo kan tandenpoetsen lastig zijn, is er soms sprake van een afwijkende tandstand, spierspanningen of gebitsbeschadiging door vallen of stoten. Medicatie of sondevoeding kunnen ook moeilijkheden in de mond geven.

Inspirerende verhalen

"Ergens interesseerde het me wel wat er bij Zuidwester gebeurde."
Begeleider dagbesteding

Lees verhaal