Muziektherapie

Wat is muziektherapie? 
Muziek heeft invloed op je emotie en stemming. Muziek kan je raken. Als je met iemand muziek maakt, dan brengt dat je dichter bij jezelf en ook dichter bij de ander. Je komt in contact met jezelf, met je echte gevoelens en houdingen, maar ook met je mogelijkheden. Muziektherapie zorgt voor groei en ontwikkeling. Muziektherapie is een onderdeel van vaktherapie.

Tijdens de therapie maak je zelf muziek en/of luister je naar specifieke muziek. Je hoeft niet muzikaal te zijn of veel van muziek te weten. Muziek is tijdens de therapie het middel om aan de klacht of het probleem te werken.

De muziektherapeut: 

  • Gaat uit van jouw hulpvraag. Die vraag bepaalt de manier van muziek maken. Er zijn werkvormen gericht op emotioneel, fysiek, cognitief en sociaal gebied. 

  • Richt zich altijd op jouw mogelijkheden. Eigen regie en eigen kracht zijn daarbij belangrijk. Muziektherapie is daarnaast een mooi hulpmiddel om bepaalde gebeurtenissen in je leven te kunnen verwerken.

  • Je kunt bij muziektherapie nieuwe vaardigheden aanleren, ontwikkelingen in gang zetten en problemen overwinnen. Het eindresultaat van de therapie is bereikt, wanneer de hulpvraag beantwoord is of wanneer geen vooruitgang meer te verwachten is.
     

Meer informatie
Wil je een afspraak maken met een muziektherapeut? Of heb je een vraag over muziektherapie? Neem dan contact op met één van onze medewerkers van het Klant Contact Centrum.

Muziektherapie

Wanneer je te maken hebt met psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen kan vaktherapie helpen. Vaktherapie is een verzamelnaam voor verschillende therapieën. Bij Zuidwester wordt muziektherapie, psychomotorische therapie, beeldende therapie en dramatherapie aangeboden.

Inspirerende verhalen

"Vroeger kon ik nog geen zaag vasthouden. Nu maken mijn gezaagde houtwerkjes deel uit van de kunstroute in Spijkenisse.”
Cliënt Doorgaanz

Lees verhaal