Hennie woont al bijna 50 jaar bij Zuidwester. Zijn moeder kan zich de verhuizing nog herinneren als de dag van gisteren. “Op 12 november 1973 ging Hennie in Middelharnis wonen. Hij was toen zes jaar oud. Dat was erg moeilijk, maar het ging thuis niet meer”, blikt ze terug. Later ging ook zijn zus Trudie bij Zuidwester wonen. Ze willen hier nooit meer weg.  

Hoewel het voor mevrouw Simons (nu 88 jaar) nog steeds best lastig is om aan die dag terug te denken, kijkt ze met een goed gevoel terug op de tijd die volgde. “Hennie had het meteen naar zijn zin. Er waren toen twee groepen met bewoners. Ze sliepen met z’n vieren op een kamer. Mijn man en ik gingen elk weekend bij hem langs. Betere zorg kon en kan hij niet krijgen. Ik herinner me vooral de gezelligheid van vroeger. We werden dan uitgenodigd om met de hele groep Sinterklaas en Kerst te komen vieren, vooral de zomerfeesten waren altijd geweldig. En we gingen af en toe het dorp in om gezellig iets te eten. Nu gaat Hennie soms met zijn begeleider naar het Zuidplein, dat is echt zijn uitje."

Gek op auto's en muziek
Hennie woont alweer jaren op Haringvliet 5, waar nog meer cliënten wonen die al zolang bij Zuidwester in zorg zijn. Overdag gaat hij met veel plezier naar de dagbesteding op het terrein. Hennie is altijd blij als zijn moeder langskomt. Soms neemt ze iets voor hem mee, zoals een cd of een cadeaubon want Hennie is gek op muziek. “En op alles wat met bussen, treinen, metro’s en auto’s te maken heeft”, vult zijn persoonlijk begeleider Angelina aan. “Hij weet van veel oud-personeel nog precies in welke auto ze reden en het kenteken. Ook vindt hij het prachtig om naar oude filmpjes van Hernesseroord te kijken. Er was vroeger altijd veel te doen, zoals de soos, disco, karaoke, bingo en optredens in de arena. VOF de Kunst is bijvoorbeeld eens geweest en ome Willem kwam ooit op bezoek in de Meerpaal. Hennie luisterde altijd graag naar huisomroep de HORA en tijdens de zomerfeesten was hij niet weg te slaan bij de draaitafel."

Hernesseroord voelt vertrouwd
Niet alleen Hennie, ook zijn zus Trudie woont al jaren bij Zuidwester. In 1986 verhuisde ze op 13-jarige leeftijd naar Hernesseroord. Later ging ze naar de sociowoningen (de DIJK) en vervolgens woonde ze een tijdje zelfstandig in de Krakeelstraat, maar daar was Trudie niet gelukkig. Ze verhuisde weer terug naar het vertrouwde terrein Hernesseroord en woont nu alweer bijna 18 jaar op een van de Westerschelde woningen. “Hier wil ik nooit meer weg en ik hoop dat jij ook nog lang bij mij blijft werken”, laat ze haar begeleider Patricia weten.

Trudie werkt bij lunchroom en cadeauwinkel Entrez in Middelharnis en bij boerderijwinkel Boer&Zus in Nieuwe-Tonge. In haar vrije tijd gaat ze op zondag graag naar de kerk en ze wandelt zo nu en dan met haar vrijwilliger Simon. “Ze heeft het ook zo goed naar haar zin bij Zuidwester ”, laat haar moeder weten. “Elke week belt ze me op en Trudie en Hennie komen soms ook samen naar huis, met mijn verjaardag bijvoorbeeld en de feestdagen. Ooit hebben we weleens geprobeerd om Hennie en Trudie naar Spijkenisse te halen, bij ons in de buurt. Maar ze zijn gelukkig bij Zuidwester dus hebben we het zo gelaten. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

 

Mevrouw Simons gaat graag op bezoek bij haar kinderen. Het wordt wel steeds lastiger voor haar, zeker nu ze afhankelijk is van een rolstoel.
Mevrouw Simons (links) bezoekt haar kinderen zo vaak als mogelijk met behulp van haar dochter, de zus van Hennie en Trudie. 


 

VerhalenBekijk alle verhalen