Ruim 45 jaar geleden kwam Reico bij Zuidwester wonen. Alle verhuisdata weet hij nog precies: “Eerst woonde ik bij een andere instelling in Vught. Toen verhuisde ik naar Goes; daar begon ik in Huize Den Berg bij de nonnen. Daarna naar afdeling de Edelweiss, een woning aan de Thorbeckelaan in Goes en toen weer terug naar Huize Den Berg. Hier in de nieuwbouw aan de Schengenstraat in Goes, waar ik nu op de dagbesteding kom, heb ik ook nog gezeten. Maar nu woon ik alweer tien jaar aan de Scheldestraat in Goes. Mijn kamer is op de begane grond. Dat is heel fijn, want dan kan ik lekker naar de tuin kijken. De muren zijn allemaal geel en er hangen foto’s van mijn familie. Die zijn gemaakt op de bruiloft van mijn broer. Op mijn kamer staat ook mijn computer.” 

Volle agenda 
Op woensdag en donderdag gaat Reico naar de dagbesteding bij het Gors. En op maandag, dinsdag en vrijdag naar de dagbesteding aan de Schengenstraat. “Net als Esther, die woont bij mij in huis.” Esther zit gezellig tijdens het gesprek aan tafel. “Ik houd altijd precies bij wat we allemaal doen”, vertelt Reico trots. Hij staat op en pakt uit de kast zijn agenda. Die slaat hij open op de juiste datum en schrijft op: theedrinken, puzzel, spel, bewegen. Hij praat ondertussen gewoon door: “Vanochtend waren Monique en Debbie er. Vanavond komt John, die komt altijd ’s avonds. En nu heb ik dus een interview. Hoe schrijf je dat? Als we hier komen, gaan we eerst theedrinken. Daarna een puzzel doen, een spelletje of tekenen.  

Bakken, roeien of snoezelen 
Medewerker Carla, die Reico al meer dan veertig jaar kent, vertelt dat hij graag actief bezig is. “Hij helpt met tafeldekken, opruimen, de vaatwasser in- en uitruimen, de vuilnis wegbrengen of met de was. Daarom gaat hij na de lunch altijd even liggen, om uit te rusten. Boodschappen voor de kookactiviteit doet hij ook graag, dan loopt hij mee naar de supermarkt.” Reico: “Ik maak dan het liefst boterkoek!” Als Reico zijn theeglas optilt, ziet hij dat de tafel een beetje nat is. Snel gaat hij naar de keuken om een doekje te halen en maakt de tafel daarmee netjes schoon. Inmiddels vertelt hij: “Vanmiddag ga ik sporten: op de loopband of de roeimachine. Roeien vind ik leuk. Soms ga ik op dinsdag op de duofiets. Of we gaan snoezelen. Dan zijn de lichtjes gezellig aan en luisteren we naar muziek uit Afrika. Daar houd ik heel erg van.” 

Uit en thuis 
Waar Reico ook van geniet, is thuis achter zijn computer zitten. “Na het eten ben ik het liefst op mijn eigen kamer. Dan ga ik op de computer mailen met mijn broer of mijn zus. En ik kijk graag tv: series of films. Bijvoorbeeld Ciske de Rat. Die liedjes zijn zo leuk. Of ik luister naar muziek. André Rieu houd ik erg van. Soms gaan we op zaterdag naar Middelburg, naar de Mediamarkt. Als we daar weer een keer heen gaan, dan wil ik de serie ‘Zeg ‘ns Aaa’ kopen op dvd. We gaan op zaterdag ook weleens wat drinken in de stad, bij de Landbouw, dat is op de Grote Markt. Dan drink ik het liefst koffie. En we maken soms uitstapjes. We zijn een keer in de Efteling geweest. Wat ik daar het leukste vond? De droomvlucht, die kookpotten waar je in ronddraait en het Carnaval Festival. We waren ook een keer met z’n allen in Bobbejaanland en dat park met die dieren die loslopen. Oh ja, Safaripark de Beekse Bergen. Vroeger gingen we nog wel eens op vakantie. Vijf dagen naar Port Zélande. Maar dat is lang geleden.” 

Herinneringen ophalen 
Carla vertelt dat Reico graag over vroeger praat. Tijdens het hele interview komen flarden van vroeger naar boven: iets over koffiepotten en over barakken. Maar ook oude hobby’s die hij ooit heeft gehad. Reico: “Ik heb een tijdje paardgereden in Vlissingen op de manege. En ben er ook weleens van afgevallen. Omdat de manege ging sluiten, ben ik ermee gestopt. En samen met Cor heb ik op yoga gezeten.” Hij doet met z’n armen een yoga-houding voor. “En op slenderen. Dat waren van die banken waarop je benen werden bewogen. Ik vind heel veel dingen leuk. Maar ik houd alleen niet van dieren. Eigenlijk ben ik een beetje bang van beesten, vooral van geiten en ezels. Daarom ga ik nooit mee naar de kinderboerderij.” 

En zijn lievelingseten is… 
Gelukkig zijn er heel veel dingen waar Reico wel blij van wordt. “Van happy hour op vrijdagmiddag hier op de dagbesteding! Dan zijn er lekker chips, cola en nootjes. En ik houd erg van worst of vruchtenhagel op brood. En afgelopen weekend aten we ’s avonds friet met twee frikandellen. Zo lekker! Maar het liefst eet ik gekookte aardappeltjes met slavinken en sperzieboontjes. En een vlaflip toe.” Door al dat praten over eten, bedenkt Reico opeens dat hij nog mag trakteren voor zijn verjaardag. “Dan kies ik voor tompoucen. Die koop ik dan bij de Jumbo, want daar zijn ze het lekkerst!” 

VerhalenBekijk alle verhalen