RIDDERKERK – Burgemeester Marco Oosterwijk heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan de Volkstuinvereniging Ridderkerk. Niet zomaar een bezoek, maar een bijzondere kennismaking met de deelnemers van Eigenz. Aan de Sportlaan in Rotterdam hebben zij een steunpunt werk en ontwikkeling.
Eigenz is onderdeel van Zuidwester. Onder andere in Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk biedt Eigenz ambulante ondersteuning aan mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of niet aangeboren hersenletsel (NAH) en arbeidsmatige werkzaamheden op het steunpunt werk en ontwikkeling.
Tijdens het bezoek werd burgemeester Oosterwijk ontvangen door de bestuursleden van de vereniging: Emmy Deira en Karin Vermaat. Hij ontmoette de deelnemers van Eigenz, kreeg een rondleiding over het tuincomplex en nam de tijd voor gesprekken – onder het genot van een kom zelfgemaakte soep.
Samen tuinieren: inclusie in de praktijk
De samenwerking tussen Eigenz en de Volkstuinvereniging Ridderkerk bestaat sinds 2022. Waar de deelnemers aanvankelijk hielpen met incidentele klussen, ontstond in 2024 een duurzame samenwerking: een eigen volkstuin van 20 bij 10 meter, onderhouden door vijf enthousiaste deelnemers.
Elke week werken zij een uur aan het onderhoud van het tuincomplex – zoals onkruid wieden en gras maaien – en werken vervolgens twee uur in hun eigen tuin. Daar verbouwen ze groenten en kruiden die ze later gebruiken voor bijvoorbeeld lunches op hun dagbestedingslocatie.
“Het contact met andere tuinders is het grootste pluspunt,” vertelt begeleider Karin Vermaat, tevens bestuurslid van de volkstuinvereniging. “Onze deelnemers maken makkelijk contact, het ijs is zó gebroken. Er ontstaan spontane gesprekken en ze worden uitgenodigd om bij anderen te komen kijken of een handje te helpen. Dat is inclusie in de praktijk.”
Een werkplek vol rust en ontmoeting
Deelnemers ervaren het tuinieren als rustgevend: buiten zijn, minder prikkels en ruimte om zich te ontwikkelen. Bovendien zorgt de strategische ligging van hun tuin – vlak bij de ingang van het complex – voor veel spontane contacten met andere tuinders.
De tuin is dan ook méér dan een werkplek. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, samenwerken en groeien – en waar de kracht van inclusie zichtbaar wordt in het alledaagse.