Charlotte en Paul maken zich hard voor het scheiden van afval

Annebet, Charlotte en Paul

Charlotte van Urk wil zichzelf geen duurzaamheidsgoeroe noemen, maar ze maakt zich wel hard voor een duurzame wereld. Die mooie drive stopt niet tijdens haar werk bij Zuidwester. Samen met Paul is ze vorig jaar een initiatief gestart, waardoor het afval op de Schengestraat in Goes inmiddels heel goed wordt gescheiden. Een resultaat om trots op te zijn! Hoe hebben ze dit aangepakt? Daar willen we graag meer over weten.  

 

Charlotte werkt al 33 jaar bij Zuidwester. Tegenwoordig werkt ze als medewerker wonen op de Schengestraat 41C en D in Goes en in de nachtdienst. “Ik ben een echte natuurmens”, begint Charlotte. “Al toen ik een kind was ergerde ik mij enorm aan de mensen die hun vuilnis gewoon op straat gooiden. Hoe kun je zoiets bewust doen? Er wordt vaak gesproken over de klimaatverandering waarin we zitten. Ik heb het liever over een klimaatverstoring, daar kunnen we tenminste nog iets aan doen. Ik hoop dat we daar met elkaar actief mee aan de slag gaan, zodat mijn kinderen en kleinkinderen ook nog van deze mooie planeet kunnen genieten.”

"Je moet het mensen makkelijk maken"
“Ik stoorde me al een tijdje aan de bergen afval die we hier op de Zuidwester locaties weggooien, zonder het te scheiden”, gaat Charlotte verder. “Het verdween allemaal in de restcontainer. Daar moest ik gewoon iets aan doen. Om het scheiden van het afval in de woonlocaties eenvoudig en praktisch te maken, ben ik op zoek gegaan naar bakken met gekleurde deksels. Deze sorteerbakken staan naast elkaar in de woning. Je moet het de mensen vooral makkelijk maken. Via de logopedisten heb ik stickers met pictogrammen laten maken. Deze heb ik op de deksels van de sorteerbakken geplakt.  Zo is het ook voor de cliënten duidelijk welk afval in welke bak moet. Hierdoor zien we dat ook de cliënten veel meer bezig zijn met afval scheiden.”

"Zonder Paul waren we nooit zo ver gekomen"
Paul volgt dagbesteding bij De Hippe Zeeuw. Twee keer in de week haalt hij bij alle Zuidwester woonlocaties op de Schengestraat het afval op en brengt het weg naar de grote sorteercontainers bij de supermarkt. Charlotte: “Paul vindt dit heerlijk om te doen. Het geeft hem de vrijheid die hij nodig heeft. Hij doet dit lekker op z’n fiets. Weer of geen weer, dat maakt hem niets uit. Hij kent de stad op z’n duimpje. Hij maakt overal een gezellig praatje en heeft daardoor veel contacten, dat doet hem goed. Ik ken Paul inmiddels al 25 jaar en het is echt een topper! Zonder Paul waren we nooit zo ver gekomen met afval scheiden als we nu zijn. Als je kijkt naar het afval dat vorig jaar werd gescheiden en wat er nu wordt gescheiden, zijn we echt al heel goed bezig met elkaar. ”

 

Taart voor Charlotte en Paul
Charlotte en Paul werden onlangs verrast door regiomanager @Annebet Houtsmuller en ontvingen een heerlijke taart als beloning voor dit mooie en goede initiatief. In de regio Zeeland en Zuidwesterbreed gaan we het scheiden van afval nog meer verbeteren. Zo wordt één van de ‘Moloks’ (grote afvalbakken op het terrein) geschikt gemaakt  voor plastic afval en gaan we met leveranciers aan de slag om te ondersteunen in de middelen en bakken. Wordt vervolgd!