Kick-off voor unieke brancheopleidingen

Op 8 december was het officiële startschot voor twee gloednieuwe brancheopleidingen voor cliënten. 2,5 jaar hebben Zuidwester en Pameijer hier met elkaar keihard aan gewerkt. Samen met nog heel veel anderen. De nieuwe opleidingen zijn echt iets nieuws. Iets unieks. De feestelijke start van de brancheopleidingen vond plaats bij Opleidingscentrum Howie the Harp. Hier volgt de eerste groep studenten sinds oktober al lessen voor de opleidingen Groen en Facilitair.

GESTART!
Studenten, ouders, verwanten, begeleiders en iedereen die heeft bijgedragen aan de nieuwe brancheopleidingen heeft zich verzameld in een feestelijk ingericht lokaal. Het woord is aan Raad van Bestuur Angélique Koevoets van Zuidwester en bestuurslid Arend Vreugdenhil van Pameijer.

Angélique snapt dat dit zo’n moment is dat je als bestuurders iets moeten zeggen, maar “het draait vandaag toch echt om jullie. Jullie zijn begonnen aan niet zomaar een nieuwe opleiding. Het zijn unieke vakopleidingen waarmee jullie als studenten voor het eerst een volwaardig en erkend diploma kunnen halen. Na het Voortgezet Speciaal Onderwijs stopt het leren meestal. Je haalt hier en daar hooguit nog een deelcertificaat, maar een volwaardige vakopleiding is er niet. Nu dus wel! Wij hebben er hier zelfs twee: Groen en Facilitair. Praktijkgerichte opleidingen die een erkend branchecertificaat opleveren. Zodat onze studenten straks een serieuze kans hebben om betaald werk te vinden. Voor mij gaat dit echt over inclusiviteit en meedoen.”

Brancheopleidingen vullen gapend gat
De groep wordt in tweeën gesplitst voor het inhoudelijke programma. In het ene lokaal wordt er meer uitleg gegeven over de brancheopleidingen. Aart Bertijn, beleidsadviseur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), legt uit dat het zaadje voor deze nieuwe brancheopleidingen door de VGN is gepland. “Dit komt voort uit onze visie over hoe gehandicaptenzorg er in de toekomst moet uitzien. We vinden dat iedereen een betekenisvol leven moet kunnen leiden. Dat betekent dat je moet kunnen leren. Dat je de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen. En als dat niet vanzelf gaat, dan moeten wij daar dus passende opleidingen voor maken.”

In 2,5 jaar zijn de brancheopleidingen vormgegeven. Iedereen is ongelooflijk trots dat ze nu klaar zijn en de eerste 18 studenten in oktober officieel zijn gestart. “We vullen hiermee het gapende gat tussen het Voortgezet Speciaal Onderwijs en een reguliere vervolgopleiding. De brancheopleiding maakt de overstap veel kansrijker.”

“Iedereen een reguliere werkplek”
In een ander lokaal zijn docent Jamel samen met studenten Denise, Geert en Sameiro aanwezig. Denise doet de opleiding Facilitair. Geert en Sameiro volgen de opleiding Groen. Samen beantwoorden ze vragen van de genodigden. Sameiro wordt gevraagd hoe hij bij de brancheopleiding terecht is gekomen. “Ik werk al 9 jaar in de groenvoorziening. Daar vroegen ze of ik interesse had in de brancheopleiding Groen. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Natuurlijk! Je bent nooit te oud om te leren. Ik neem de opleiding heel serieus en doe flink m’n best. Mijn ambitie is om een betaalde baan te krijgen. Als ik straks mijn eigen geld kan verdienen, dan denk ik dat mijn leven er heel anders uitziet.”

Docent Jamel vertelt hoe de zo’n dag met lessen er op school uit ziet voor de studenten: “Eén dag in de week zijn ze hier op school. Ze krijgen dan opdrachten om te maken en daar gaan we met elkaar over in gesprek. De studenten krijgen ook huiswerk mee. Vaak is dat een opdracht die ze in de rest van de week in de praktijk moeten brengen. Dat gaat bijvoorbeeld over hulp vragen of instructies opvolgen. Hun werkbegeleider houdt in de gaten hoe dat gaat. Dat maakt de brancheopleiding echt een praktijkgerichte opleiding. Mijn droom is iedereen naar een reguliere werkplek krijgen.”

Het was een succesvolle feestelijke aftrap van de brancheopleidingen die de studenten een kansrijke toekomst geven.