Hipperdepip – die naam klinkt feestelijk en dat is deze dagbesteding in het Zeeuwse Goes ook! Want in deze verjaardagswinkel maken de cliënten van Zuidwester traktaties, cadeautjes voor kinderfeestjes, bijpassende uitnodigingen en nog véél meer.

“Oorspronkelijk zat in dit pand een kringloopwinkel”, vertelt Jeanet Schipper, medewerker dagbesteding. “Maar dat concept had weinig toegevoegde waarde voor onze cliënten. In 2015 kregen we de kans om vanuit het Leerplein een ‘droomsessie’ te volgen. Daar ontstond het idee voor een laagdrempelige verjaardagswinkel. Dat leek ons goed passen bij de behoeften van onze cliënten. Al zijn er natuurlijk wel valkuilen: zo’n feestwinkel kan onrustig zijn, met veel prikkels. Terwijl cliënten graag regelmaat, structuur en duidelijkheid willen. Toch hebben we de sprong gewaagd en zijn grondig gaan verbouwen. Op 6 oktober vorig jaar was de feestelijke opening.”

 

Maatwerk voor brede doelgroep

Jeanet werkt al zeven jaar bij Zuidwester, waarvan drie jaar op deze locatie. Of ze blij is met het nieuwe concept? “Ik haal nu meer voldoening uit mijn werk, omdat dit beter aansluit bij de wensen van onze cliënten. We doen het werk samen aan een centrale tafel en er zijn rustige werkplekjes. Hipperdepip is voor een brede doelgroep omdat we werk op maat kunnen bieden: van touwtjes knippen, kaartjes stempelen en bekertjes vullen tot even wat schoonmaken of een boodschapje doen. Zo zijn onze cliënten meer zichzelf. Er ontstaat extra gezelligheid als ouders met kinderen binnenkomen. Die rennen altijd spontaan op de glijbaan af. En Pim vindt het ook enig!” Cliënt Pim wordt net door zijn moeder gebracht. Hij heeft die ochtend lekker gezwommen. Met natte haren roetsjt hij naar beneden!

Elkaar helpen

De werkwijze van Hipperdepip sluit goed aan bij ‘Mijn Plan’. Jeanet: “Al was het altijd al ons uitgangspunt om te kijken naar wat mensen wél kunnen. Wat naar mijn mening bij Mijn Plan ontbreekt, is een reële omschrijving van wat er met een cliënt mis kan gaan. Zeker voor nieuwe collega’s wil je toch een duidelijk beeld schetsen.” Jeanet werkt bij Hipperdepip samen met Petra Krello, Gerard Murre en stagiaire Chantal van der Scheer. “Van maandag tot en met donderdag zijn er altijd twee begeleiders en zo’n tien cliënten. Op vrijdag één begeleider, want die dag hebben we nog plekken  vrij.” Dan komt cliënt Sylvia aanlopen: “Willen jullie wat drinken?” Jeanet vertelt trots dat dat typisch iets is voor deze groep: “Altijd elkaar willen helpen. De sfeer is goed en er is vaak ruimte voor een grapje. Daarom is het ook jammer dat de winkel niet middenin het centrum zit. Dan zou er meer aanloop zijn. Want onze cliënten genieten van de interactie met klanten.” Cliënt Daisy beaamt dat: “Spulletjes verkopen en inpakken vind ik leuk!”

Honderd kaartjes stempelen
Collega Chantal schuift aan. Ze is vorige week getrouwd en vanmiddag gaat ze dat met de cliënten vieren. “We hebben hier samen de bedankjes gemaakt voor onze bruiloftsgasten.” Daisy weet het nog: “Dikke rietjes vol smarties! Met een kaartje eraan. Die heb ik gestempeld. Wel honderd!” Daisy komt twee keer in de week naar Hipperdepip. Lopend, met haar rollator. “Ik vind kaarten maken leuk. En slingers versieren. Het is gezellig hier. En ik mag alleen boodschappen doen. Soms gaan we een ijsje kopen, of mijn nagels lakken.” Cliënt Giojella gebaart: dansen! Daisy moet lachen en begint meteen te swingen op haar stoel.

Populaire Facebookpagina
Chantal vertelt: “Je hoort het wel, geen dag is hetzelfde. Hier in de buurt hebben ze op straat veel aanspraak en in de Albert Heijn kent iedereen ze. Daarom zou het leuk zijn als er nog meer klanten in de winkel komen.” Jeanet legt uit dat veel bestellingen telefonisch en online binnenkomen.  Vooral onze Facebookpagina is populair, dat werkt als een olievlek. Sinds kort verhuren we themakisten voor kinderfeestjes. Zo ontstaat er hopelijk meer aanloop. Want als mensen eenmaal in de winkel zijn, reageren ze altijd enthousiast! We zien aan het aantal bestellingen van traktaties, dat we echt iets unieks bieden. Vooral voor moeders die geen tijd hebben. En vergeet niet: de gunfactor voor Hipperdepip is hoog.”

Neem eens een kijkje op onze Facebookpagina. 

 

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen