Anita geeft water, Marinus sjouwt met grond en Jack is met de schoffel in de weer. Dagbestedingslocatie Lokaal 8 heeft sinds vorig jaar een tuintje waar de cliënten en hun begeleiders veel plezier aan beleven.
“Onze cliënten zijn allemaal graag buiten. Tijdens uitjes zoeken we dan ook bewust de natuur op”, vertellen Annette, Mirella en Joyce van Lokaal 8. Met die behoefte besloten de medewerkers dagbesteding uit te kijken naar een nieuwe buitenactiviteit voor de cliënten. Al snel kwamen ze uit bij het terrein tussen de dagbestedingslocaties aan de P.J. Bliekstraat en de woningen aan het Marrewijkpad. “Lang geleden was hier al eens een begin gemaakt met een tuintje, maar het terrein lag alweer jaren braak. Zodra ons plan om het tuintje nieuw leven in te blazen werd goedgekeurd, zijn we aan de slag gegaan.”
Vorig jaar werden er al tomaatjes geoogst en stonden er zonnebloemen in volle bloei. Toch was er nog veel werk aan de winkel. “We kunnen veel zelf, maar het zware werk niet.  Daarom besloten we mee te doen met de wedstrijd ‘Hovenier helpt.’ Tot onze verrassing werden we uitgekozen. Hovenier Dennis de Bouter heeft ons enorm goed geholpen met het opknappen de tuin. De kweekbakken zijn gerepareerd, er is een hek verplaatst en er zijn tegels verlegd. De hovenier bracht bovendien goede tuingrond mee, waar we nu de vruchten van plukken.” Een grote meevaller is ook de donatie van de lokale kringloopwinkel. Hiervan zijn mooie steigerhouten meubels aangeschaft en een aantal nieuwe plantenbakken.
Verlengde van Lokaal 8
Afhankelijk van het weer en werkzaamheden zijn de cliënten en hun begeleiders dagelijks in de tuin te vinden. “Water geven, onkruid wieden, vegen of gewoon lekker genieten van het mooie weer in de zon of onder de overkapping. We doen ook regelmatig andere activiteiten in de tuin zoals knutselen of picknicken. Het is echt een verlengde van Lokaal 8 geworden. In de tuin zelf zijn we vooral in het voorjaar en in de zomer te vinden, maar de activiteiten gaan het hele jaar door. Zo worden in de winter de eerste groenten al gezaaid en opgekweekt in potjes op de vensterbank.”   
Naast de vele planten groeien er dit jaar onder ander tomaten, courgettes, pompoenen, rucola en diverse kruiden in de tuin. Ook is er een perenboom en een bramen- en aalbessenstruik geplant. “Vorig jaar maakten we gretig gebruik van de AH-moestuintjes, maar dit jaar was helaas er geen actie. We nemen soms zelf zakjes zaad of stekjes mee van huis en dit jaar mochten we tijdens de Tuinendag voor 50 euro aan plantjes uitzoeken”, laten Anette, Mirella en Joyce weten. “Kers op de taart is natuurlijk het kunnen oogsten en opeten van de eigen gekweekte groenten, fruit en kruiden. We maken onder andere lekkere soepen en sauzen en eten dat gezamenlijk op. Leuk is ook dat restaurant Lunch & Zo hier gebruik van maakt.”
Picknicken in de tuin
“Het is prachtig om te zien dat de cliënten zo genieten van de tuin. Dat doet ons ook goed. We hebben een extra activiteit gecreëerd voor Lokaal 8 en cliënten van de naastgelegen dagbestedingen sluiten ook regelmatig aan. Het sociale aspect speelt eveneens een rol. Als we in de tuin zijn, komt er via het naastgelegen pad altijd wel iemand langs voor een praatje. We hadden vooraf niet kunnen bedenken dat het zo’n mooie aanvulling zou zijn.”

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen