Wat Pieter (26) vroeger wilde worden? Politieagent. Maar omdat hij daarvoor eerst ervaring moest opdoen, ging hij aan de slag in de zorg. Zijn stage bij Zuidwester bleek een schot in de roos. “Bij Zuidwester gaan we voor kwaliteit van leven voor de cliënt. Cliënten hebben de regie over hun eigen leven, wij bieden begeleiding en zijn de schakel tussen hun droom en de realiteit. Daarmee maak je het verschil voor hen.”

Een start die ik kan aanraden
“Vier jaar geleden kwam ik binnen bij Zuidwester op het terrein Hernesseroord in Middelharnis. Ik woon er in de buurt en zocht een stageplek. Hernesseroord is in de hele regio bekend door zijn omvang. Er zijn woningen, verschillende plekken voor dagbesteding en medische ondersteuning. Doordat alles bij elkaar zit, zijn de lijnen kort. En de sfeer is goed, ik zie mijn collega’s ook buiten het werk om.”

“Ik heb zelf aangeklopt bij Zuidwester en kon als stagiair aan de slag op een zorgwoning. Een start die ik iedereen kan aanraden. Je krijgt namelijk te maken met verzorging en begeleiding. Zo kwam ik erachter dat ik de kant van de begeleiding op wilde. Mijn eerste baan bij Zuidwester was dan ook als begeleider op een groep cliënten met gedragsproblemen.”

Het beviel meteen
“Op de woongroep waar ik gestart ben wonen cliënten met zware gedragsproblemen. Dat betekende ook dat we nauw contact hadden met de politie. Een mooie bijkomstigheid. Ik wilde vroeger namelijk politieagent worden, maar moest voor die opleiding eerst meer ervaring opdoen. Mijn moeder stelde voor de zorg in te gaan. Ik schreef me in voor de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ). Tijdens mijn eerste stage kwam ik eigenlijk pas in aanraking met de doelgroep. Het beviel meteen! Mijn opleiding heeft me echt veranderd. Doordat je veel over emoties praat, ben ik een veel opener persoon geworden. En ik heb een zorgzame kant in mezelf ontdekt.”

Engelengeduld
“Dat zorgzame moet je wel in je hebben als je dit werk wilt doen. Empathisch vermogen is belangrijk. Cliënten kunnen zich niet altijd uiten, dus je moet aanvoelen en aan hun gedrag aflezen wat er in een cliënt omgaat. Maar de belangrijkste eigenschap die je nodig hebt, is engelengeduld. Je werkt met mensen met een beperking, dus duren de dingen langer. Dan heb je de neiging het over te nemen, maar het is juist de bedoeling dat cliënten zoveel mogelijk zelf doen. Zuidwester gaat voor kwaliteit van leven van de cliënt. Dat betekent onder andere dat de cliënt de regie over zijn eigen leven heeft. Samen met de cliënt bespreek je doelen en je begeleidt de cliënt daarin. Natuurlijk heeft hij niet ineens een Porsche en een vrijstaand huis, maar we bespreken wat er wel mogelijk is. Zo ben je als begeleider eigenlijk de schakel tussen droom en realiteit.”

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen