Annika de Kok zit in het laatste jaar van haar studie en liep vorig jaar stage bij Zuidwester. Dit beviel haar zo goed dat ze nooit meer is weggegaan. Ze kreeg na haar stage een contract aangeboden. Nu werkt ze parttimebaan als ondersteunend medewerker dagbesteding. Daarnaast onderzoekt ze als afstudeeropdracht de medewerkersfuncties binnen Zuidwester.  Annika heeft altijd al een klik gehad met mensen met een verstandelijke beperkingen. Ze volgde hiervoor al een mbo-opleiding en maakte in deze periode kennis met verschillende doelgroepen. “Ik merkte dat werken met mensen met een verstandelijke beperking mij goed ligt. Vandaar dat ik voor de lange stage van mijn hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening bij Zuidwester terecht ben gekomen.” 

Warm welkom Tijdens deze stageperiode draaide Annika een jaar mee op dagbestedingslocaties zorgboerderij de Zwanenhoeve in Zevenbergen en restaurant D’n Heerlijckheid in Breda. “Ik heb hier een mooie tijd gehad. Met name het warme ontvangst door de medewerkers en cliënten blijft mij altijd bij. Je maakt direct deel uit van het team. In het restaurant heb ik vooral ondersteunende werkzaamheden verricht en op de zorgboerderij draaide ik na verloop van tijd zelf de groep. Het was best spannend om zelf de verantwoordelijkheid te dragen, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd.”

Annika kijkt dan ook met een goed gevoel terug op haar stage. Je wordt overal bij betrokken en serieus genomen. Er wordt echt naar je geluisterd en je krijgt ruimte om mee te denken. Dat is waardevol.”      Invallen tijdens vakanties De stage bij Zuidwester beviel van beide kanten zo goed dat Annika al snel aan de slag ging als invalkracht tijdens vakanties. Inmiddels heeft ze zelfs een contract op zak. “Naast het werk op de zorgboerderij en in het restaurant val ik zo nu en dan in op de woningen. Een leuke afwisseling, wat mij veel werkervaring oplevert. Zelfs mijn afstudeeropdracht doe ik bij Zuidwester.

Mijn onderzoek gaat over vakkundige en betrokken medewerkers, waarbij ik de huidige functies binnen Zuidwester onder de loep neem en de kansen en mogelijkheden op dat gebied in kaart breng.”

Cliënt staat centraal

Wat haar vooral aanspreekt van werken bij Zuidwester is de steun en loyaliteit van collega’s. De organisatie is groot maar voelt volgens haar zeker niet zo aan. “Iedereen kent elkaar en we kunnen op elkaar rekenen. Dat is prettig werken. Wat mij verder opvalt is dat de cliënt hier echt centraal staat. Het geeft mij een goed gevoel een bijdrage te kunnen leveren in het hebben van regie op hun eigen leven. Het is ook gewoon leuk werk. Als je binnenkomt word je welkom geheten met een glimlach of een knuffel. De cliënten zijn altijd blij dat je er bent. Hen een fijne tijd bezorgen staat voorop. Als je merkt dat je hierin iets kunt betekenen, dan haal ik daar wel voldoening uit.” 

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen