Bart was leraar maar besloot rond zijn 30e dat hij toch een zorgopleiding wilde volgen. Het werd de BBL-opleiding ‘medewerker maatschappelijke zorg’, waarvoor hij zijn lessen aan een ROC combineert met het werken bij een erkend leerbedrijf: Zuidwester. Als leerling woonbegeleider krijgt hij elke week een voorproefje van zijn toekomstige baan.
Elke dag een verrassing
“Mijn bewoners verrassen me elke dag opnieuw. Laatst bleek een bewoner bijvoorbeeld zelf z’n sokken aan te kunnen trekken, terwijl ik dacht dat hij dat niet kon. Of iemand herkent ineens dingen, of krijgt ineens door hoe iets werkt. Dat maakt dit werk heel leuk. Geen één dag – nee, geen één dienst – is daardoor hetzelfde.”
Sinterklaas en paashaas
“Wat ik fijn vind aan Zuidwester is dat ik heel veel mogelijkheden krijg. Zoals de opleiding die ik nu doe. Ik mag in commissies plaatsnemen en krijg de ruimte om activiteiten op te pakken die ik leuk vind. Zo ben ik straks weer Sinterklaas bij onze bewoners en ik heb ik voor paashaas gespeeld. Ik zie dan zoveel bewoners lachen!
Met de collega’s hebben we onderling een goede sfeer. Het valt me op dat mensen in de zorg heel direct zijn, anders dan in het onderwijs waar ik hiervoor werkte. Ik ben ook één van de weinige mannen hier en dan moet je wel voor jezelf opkomen!”
Leerpunten
“Ik doe dit werk natuurlijk nog niet zo lang, maar heb al een aantal dingen geleerd. Mensen met een beperking zijn heel eerlijk en puur: je bent lief of stout. En je moet wel geduld hebben in de zorg, je tempo aanpassen aan de cliënten. Over vijf jaar hoop ik woonbegeleider te zijn. Bij Zuidwester? Ja dat lijkt me wel!”

 

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen