In de gezellige woning aan de Merel 15, woont Frieda. Sterker nog, zij was het die dertig jaar geleden de eerste steen mocht leggen toen het pand werd gebouwd. Frieda woont zelf op de begane grond, in een lichte kamer met uitzicht op de tuin. Waarom ze met zoveel plezier bij Zuidwester woont en waar ze van geniet in het leven, vertelt ze vol enthousiasme.

“Vroeger heb ik onder andere in Amersfoort gewoond en in Middelharnis. Maar ik wilde graag naar Oud-Beijerland verhuizen. Het is een erg leuke plaats, waar je gezellig wat kunt gaan drinken en het heel leuk is om te winkelen. Veel beter dan in Rotterdam, daar is het echt te groot geworden. Laatst ben ik nog voor mijn verjaardag met een oud-begeleider wat in het centrum van Oud-Beijerland gaan drinken. Natuurlijk met een taartje erbij. Ik houd ook van zelf dingen bakken – soms doen we dat weleens met de leiding. En ik help graag mee met koken: alvast alles klaarzetten of dingen snijden. Het liefst eet ik stamppot van peen en ui. Maar vanavond eten we boontjes met een stukje vlees. Ook lekker!”

Praatje met de buren
In de woning aan Merel 15 wonen nu zes cliënten van Zuidwester. “Mijn huisgenootje Hennie woont hier ook al heel lang, net als ik. Binnenkort komt hier een nieuwe bewoner, daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Helaas is mijn beste vriendin verhuisd; het ging niet meer langer. Dat vind ik echt heel erg jammer. Gelukkig wonen er ook allemaal aardige mensen in de straat. Dan loop ik langs en maak ik gezellig een praatje. Ook komt er weleens familie op bezoek. En met de kerstdagen ga ik naar familie in Tilburg: daar woont een achternichtje van drie jaar en haar broertje is pas drie maanden. Daar verheug ik me op!”

Frieda gaat drie dagen per week naar de dagbesteding elders in Oud-Beijerland. “Dat zit bij de kerk in de buurt. Ze zijn nu een nieuw pand aan het bouwen, dus binnenkort gaan we verhuizen. Ik houd heel erg van knutselen en verzin altijd weer wat nieuws om te maken. Ik knip graag plaatjes uit die ik opplak of ik maak iets met van die steentjes. En ik verstuur heel veel kaarten naar iedereen, ook die knutsel ik helemaal zelf. Dan kan ik iets maken wat bij diegene past. Verder ga ik graag fruit halen bij de Aldi: ik ben dol op bananen, druiven en aardbeien. En ik doe zelf de was. Als ik alles heb gesorteerd, komt de leiding even kijken of ik het goed heb gedaan. Ook ben ik dol op naar muziek luisteren. Het liefst liedjes in het Nederlands. Of ik een favoriete artiest heb? Nee, ik vind alles leuk.”

Uitstapjes en sjoelen
Vroeger hield Frieda erg van fietsen en lekker wandelen. “Maar ik heb een tijdje geleden een vervelend ongeluk gehad. Daardoor had ik veel pijn in mijn schouder en mijn knie was uit de kom. Nu kan ik niet meer fietsen en als ik wandel, kan ik niet meer zo ver. Dat is wel jammer. Gelukkig kan ik nog wel uitstapjes maken. Zo zijn we voor mijn verjaardag naar de musical Rapunzel geweest in Spijkenisse. Dat was zo leuk! En we gaan soms met z’n allen naar de film. Als we thuis zijn, spelen we spelletjes of we gaan lekker sjoelen.”

Frieda gaat ook weleens op vakantie. “Het liefst met een kleine groep, dat vind ik het fijnst. De laatste keer was met een groepje van zes met twee begeleiders. Dat was een muziekvakantie. We hebben toen veel samen gezongen, dat was zo gezellig! Ik woon hier erg naar mijn zin. Heel anders dan hoe ik vroeger woonde.

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen