Afgelopen oktober startte Lesley Huijzen als medewerker dagbesteding op dagbestedingslocatie 1C aan de Rommerswalestraat in Goes. Daarvoor werkte ze bijna drie jaar met kinderen met  een verstandelijke beperking. Toen het Lesley ter ore kwam dat Zuidwester een nieuwe ruimte opende waarvoor nog een diverse groep mensen met een verstandelijke beperking gevormd moest worden, besloot zij die uitdaging aan te gaan. Lesley: “Op 1C werken we met een klein maar fijn team van drie collega’s. De verantwoordelijkheid die we krijgen om naar eigen inzicht beslissingen te nemen, spreekt me heel erg aan in deze baan.”

9.45 / 10.00 uur
“Ik werk elke maandag, donderdag en vrijdag samen met één van mijn twee collega’s. Één van ons begint om 9.45 uur om alvast koffie te zetten en zich in te lezen. De ander komt om 10.00 uur tegelijk met zeven of acht cliënten binnen. We maken ruimte aan de tafel zodat iedereen, met of zonder rolstoel, goed kan zitten en beginnen de dag met een kopje koffie. De afgelopen maanden hebben we regelmatig een nieuwe cliënt mogen ontvangen. Dat is op dat moment voor iedereen even spannend. Mijn baan begon met het werven van cliënten. We hebben op  deze locatie nog twee andere dagbestedingsgroepen en hebben er dus goed over nagedacht hoe we kunnen aanvullen. Al snel kwamen de aanmeldingen binnen en nu zitten we bijna vol.”
 

10.30 uur
“Met de cliënten die het kunnen, ruimen we de koffietafel af en maken ons bijvoorbeeld klaar voor de tovertafel. Dit is een interactieve lichtprojector met geluid die van een gewone witte tafel (onze koffietafel) een hele belevenis maakt. We doen het licht uit en kiezen één van de vele mogelijkheden, zoals een projectie van ballonnen die we met onze handen kapot kunnen slaan. Altijd een groot succes.”

11.00 uur
“Voor we gaan lunchen kiest elke cliënt een eigen activiteit: verven, kleuren, breien, armbandjes maken of even op de iPad. Sommigen gaan daar zelfstandig mee aan de slag, anderen begeleiden we. Tussendoor helpen we natuurlijk ook cliënten met een toiletbezoek of moeten we iemand verschonen. Dat is soms best even aanpoten met z’n tweeën. Hoe onze dag verloopt hangt af van hoe het die dag met onze cliënten gaat. Zit iedereen goed in zijn vel, dan hebben we het makkelijker dan wanneer mensen minder goed zijn opgestaan. Dat is logisch en hoort erbij.”

12.00 uur
“Lunchtijd. Meestal eten we boterhammen en soms halen we een soepje. Voor een aantal cliënten pureren we alles, omdat ze moeite hebben met slikken. We weten van elke cliënt wat ze wel en niet mogen eten. Het is een druk moment, maar we hebben ook tijd om lekker te kletsen. Onze officiële opening van 21 maart wordt nog regelmatig aangehaald, maar ook met mijn bruiloft die op 11 mei plaatsvond leefden de cliënten erg mee.”

13.00 uur
“Na het opruimen van de lunch hebben we een rustmoment. Sommige cliënten moeten letterlijk even bijkomen. We hebben een verrijdbare bedbox, waar iemand in kan liggen die het toch leuk vindt om bij ons in de buurt te zijn. In het midden van de kamer hebben we een afgesloten, rustgevend ingerichte wellnessruimte. Hierin staat een bed voor iemand die zich even helemaal terug wil trekken.”

13.30 uur
“Nu proberen we echt iets met de cliënten te gaan doen. Sylvia is bijvoorbeeld dol op mooie nagels, dus die lak ik voor haar in de wellnessruimte. De cliënten kunnen hier ook terecht voor een voetenbadje of een shantalamassage over de kleding heen. Peter kijkt rond deze tijd graag een filmpje van Buurman en Buurman in onze minibioscoop. In de winter lezen we ook weleens een boekje voor bij onze sfeerhaard. Het is best een uitdaging om iedereen evenveel aandacht te geven. Gelukkig bestaat de groep uit mensen met diverse niveaus die elkaar graag met kleine dingen helpen.”

15.00 uur
“Het is weer tijd voor een bakje koffie. Rond dit tijdstip duikt één van ons twee ook even achter de computer om een dagrapport te schrijven, mails te beantwoorden, een plan uit te werken of iets op onze Facebookpagina (Dagbesteding 1C) te plaatsen. Mijn collega’s en ik hebben tijdens het werk weinig tijd om te overleggen. We spreken daarom regelmatig voor het werk af om met z’n drieën door te nemen waar we organisatorisch of zorginhoudelijk tegenaan lopen.”

15.45 uur
“Na de koffie ruimen we op, brengen de vuilniszakken en de was weg, trekken de jassen aan en verzamelen we voor de lift. De collega die vroeger begonnen is, is om 16.00 uur klaar, de ander brengt de cliënten naar hun kamer of naar de taxi en sluit om 16.15 uur af. Het is een volle dag, maar ik vind mijn baan superleuk en heb samen met mijn collega’s veel ideeën om  onze locatie in de toekomst nog beter te benutten.”

 

 

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen