Artikel en foto's van indebuurt Hoeksche Waard - gepubliceerd op 15 april 2020
“Adem in… Adem uit. Nu je wangen masseren en alles lekker los maken. Mmmbrrrpfff. Alsof je een briesend paard bent!” Zo klinken de opwarmoefeningen van het Burenkoor, dat onder leiding van vrijwilligster Loes Hebing iedere maandagmiddag bij elkaar komt in dagbestedingslocatie De Buren in Oud-Beijerland om te oefenen. Normaal gesproken dan, want vanwege de corona-uitbraak liggen de repetities stil en is het eerstvolgende optreden verplaatst naar september. Daar kijkt het koor nu al naar uit. “We hebben vooral heel veel lol samen.”
Toen Loes Hebing twee jaar geleden zag dat Zuidwester op zoek was naar vrijwilligers, hoefde ze niet lang na te denken. “Vrijwilliger worden bij Zuidwester sprak me direct aan”, vertelt ze. “Ik heb mijn hele leven in het speciaal onderwijs gewerkt en weet met deze mensen om te gaan. Bovendien deel ik graag mijn passie voor muziek met anderen. Muzikaal bezig zijn is goed is voor iedereen, maar zeker voor mensen met een verstandelijke beperking is het een fijne manier om je te uiten en je open te stellen.”
Niet eng
Het initiatief van Loes om het Burenkoor op te richten mag gerust een succes worden genoemd. Het koor is inmiddels tien man en vrouw sterk en treedt twee keer per jaar op. De optredens zijn gratis toegankelijk voor iedereen.
Als we aan drie van de koorleden, Hennie, Wout en Karin, vragen wat ze van de muzieklessen vinden, beginnen ze te glunderen. “Muziek maken is heel erg leuk”, zegt Hennie. Optreden dan, is dat niet spannend? “Nee, daar is niks engs aan. Dat is juist het leukst!”
“Ik merk dat ze plezier hebben, dat is het belangrijkste”, zegt Loes. “Al merk ik wel dat ze zich ontwikkelen. Tijdens het zingen moet je natuurlijk goed luisteren naar elkaar en de maat. Dat gaat steeds beter. We hebben nu drie optredens gehad, ik merk dat ze daar veel zelfvertrouwen van krijgen”, zegt Loes. “Ze krijgen vaak mooie complimenten vanuit het publiek.”
Tulpen uit Rotterdam
Wat ze zoal zingen? Tijdens het afgelopen optreden, met kerst, waren dat natuurlijk kerstliedjes, zoals Midden in de winternacht. Maar als het geen kerst is, zijn het vooral bekende oud-Hollandse liedjes. Ik ben met Katootje naar de botermarkt gegaan bijvoorbeeld. En Tulpen uit Rotterdam. Voordat je denkt: dat moet toch Amsterdam zijn? Dat klopt. Op verzoek van de koorleden is Amsterdam vervangen door Rotterdam. Wout, onder instemmend knikken van de andere koorleden: “We zijn hier wel voor Feyenoord hè.”
Zingen én dansen
De koorleden gaan helemaal op in hun rol. In het lied Katootje is Wout de dominee, compleet met bijbel onder zijn arm. Karin is samen met een ander koorlid de toverheks die in het lied voorkomt, duidelijk te herkennen aan de hoge heksenhoed. Hennie vertegenwoordigt de wafelvrouw, net als in het lied. Vanaf het begin is de sfeer vrolijk en uitgelaten. In een ander lied wordt ook gedanst en er wordt veel gelachen. Loes: “Heel mooi om te zien dat iedereen het naar zijn zin heeft en ontspant. We maken heel veel lol samen.”
Dit artikel is tot stand gekomen vóór de corona-uitbraak. Houd voor actuele informatie rondom het eerstvolgende optreden van het Burenkoor de Facebookpagina van Zuidwester in de gaten.
Ook interesse om vrijwilliger te worden? Klik hier voor meer informatie.

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen