Marry werkte lang in het onderwijs voordat ze de overstap maakte naar de zorg. Om cliënten een zinvolle dagbesteding te bieden, verzon ze tal van activiteiten. Toen een alerte collega voorstelde om iets met haar didactische vaardigheden te doen, kwamen beide werelden samen. Sindsdien geeft Marry ‘schoolse vaardigheden’ aan de bezoekers van dagbesteding Sfeer en Meer in Middelharnis.
Schoolse vaardigheden
“Jij hebt toch een achtergrond in het onderwijs? We hebben een kast vol oud onderwijsmateriaal, misschien kun jij er iets mee? Met die simpele opmerking begon het allemaal anderhalf jaar geleden. Schoolse Vaardigheden is een redelijk unieke dagbesteding in de zorgwereld, terwijl het juist zo’n meerwaarde geeft. Het lesmateriaal is misschien verouderd maar je kunt er veel mee bereiken. Neem nou een doos gekleurde fiches; de ene cliënt sorteert ze op kleur, de ander maakt er rijtjes mee en weer een ander ervaart een nieuw gevoel door met zijn hand door de doos te gaan.”
Niet spelen maar leren
“Voor de cliënten ben ik geen ‘juf’. Dat woord mijd ik, omdat sommige cliënten minder leuke ervaringen hebben gehad met school. Voor hen is het gewoon Marry-dag. Ze helpen me met het klaarzetten van spullen, kiezen zelf uit waarmee ze aan de slag willen en ruimen het materiaal weer op als ze klaar zijn. Niets moet, alles mag en ondertussen probeer ik zoveel mogelijk uit het vermogen van de cliënten te halen. Negentig procent van onze cliënten kan meedoen, ieder op z’n eigen niveau. Het is geen spelen, maar echt leren. En wat ze leren nemen ze mee naar de woning. Een nieuw woord bijvoorbeeld, dat ze ook bij hun begeleiders kunnen gebruiken.”
Glunderende gezichten
"Op maandag en dinsdag geven we vier halve dagen Schoolse Vaardigheden in de ruimte van Sfeer en Meer. Het is een vertrouwde en vooral ook goed bereikbare omgeving voor alle cliënten. Na het harde werk is het tijd voor een pauze. ’s Ochtends drinken we samen koffie en thee, ’s middags limonade. Voor mij is een dag compleet als je al die glunderende gezichten ziet. Natuurlijk is er wel eens iemand boos, maar uiteindelijk gaan we ervoor om mensen een zinvolle dag geven. Als ik naar de cliënten kijk, ben ik ervan overtuigd dat we dat doen.”

 

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen