In december 2008 startte Olga de Regt-Visser als ambulant medewerker bij Zuidwester. Ze werkt bijna tien jaar op de groepswoning aan Marrewijkpad 2 in Spijkenisse. Hoe ziet haar werkdag er ongeveer uit?  We volgen Olga tijdens de gebroken dienst die ze altijd op dinsdag draait.

07.00 uur
“Structuur en regelmaat zijn erg belangrijk voor de bewoners, dus ik zorg ervoor dat ik altijd ruim op tijd aanwezig ben. Samen met mijn collega nemen we de agenda en de rapportages door. Even inlezen welke afspraken vandaag gelden en met welke bijzonderheden we eventueel rekening moeten houden. Daarna halen we de cliënten uit bed, maken de kamer netjes en ondersteunen hen met douchen, aankleden en het ontbijt.”

09.00 uur
“In de ochtend komt de groenteboer langs en worden de was en de boodschappen bezorgd. Samen met mijn collega’s en de cliënten ruimen we alles op. Ook proberen we alvast wat voorbereidingen te doen voor het avondeten.” 

09.30 uur
“Een van de cliënten wordt om half tien met een busje opgehaald voor de dagbesteding. De andere cliënten brengen we zelf te voet naar de dagbestedingsplaats aan de overkant. Als een client een afspraak heeft bij de fysiotherapeut of het zwembad, of bijvoorbeeld bloed moet laten prikken bij de poli, gaat een van ons ook mee.”

10.00 uur
“Als ik terugkom in de woning werk ik soms nog wat rapportages bij. Daarna zit het eerste deel van mijn werkdag erop. Mijn collega blijft tot 15.00 uur en ik ga tussendoor naar huis. Dan doe ik een boodschapje, ruim wat op en kook warm eten. Ik zou ‘s avonds ook op de woning mee kunnen eten, maar thuis zit ik rustiger.”

15.00 uur
“Om 14.45 uur ben ik weer terug bij de woning. Samen met mijn collega neem ik door wat er gebeurd is en wat we die middag gaan doen. Daarna zet ik koffie, siroop en fruit klaar ter voorbereiding van het drukste moment van de dag: de thuiskomst van de cliënten.”

15.30 uur
“Om 15.30 uur zijn we met drie medewerkers aanwezig om de cliënten op te vangen. Ze worden allemaal thuisgebracht en zijn moe of juist druk van de dagbesteding. We drinken wat, eten fruit en kijken dan wat de behoeften zijn. De een wil lekker knuffelen, een andere client wordt rustig als je haar haren kamt en er zijn er ook die graag een rondje lopen.”

15.45 uur
“Vincent wil altijd even een dutje doen. Ik breng hem naar zijn kamer, help hem van zijn rolstoel naar zijn bed en met het uitdoen van zijn schoenen. Ik let bij de ‘transfer’ goed op mijn houding en gebruik een kruk om zijn veters los te maken om fysieke overbelasting te voorkomen. Ik ben daar van nature erg alert op en werd daarom vanuit Zuidwester – op advies van de fysiotherapeut - gevraagd om een cursus tot ergocoach te volgen. Dat heb ik gedaan en ik ben nu het aanspreekpunt als collega’s of cliënten van mijn eigen woning, maar ook van andere woningen hier in de buurt, klachten hebben. Mijn advies varieert van de aanschaf van een hogere stoel of multifunctionele kruk tot het herpositioneren van een bed of het aanleren van een andere greep. Ik houd altijd zowel het comfort van de medewerker als van de cliënt in het oog.”

17.00 uur
“Als iedereen is uitgerust, beginnen we aan het avondeten. Het menu wordt in het weekend al voor de hele week met de cliënten samengesteld en de boodschappen besteld. We koken altijd zelf en de cliënten dekken de tafel. Als we klaar zijn zetten we samen alles op het aanrecht, één client spoelt de vaat vast voor. Dan nog even de woonkamer netjes maken en stofzuigen zodat we opgeruimd de dag af kunnen sluiten.”

19.00 uur
“Na het eten kijken we natuurlijk wel eens tv, maar we proberen zo veel mogelijk actief te zijn. Soms doe ik met iemand logopedie-oefeningen, of we bouwen met de blokjes. We lopen ook graag met zijn allen een rondje. Na een laatste bakje koffie is het tijd om iedereen naar bed te brengen. We helpen weer met het aantrekken van de pyjama en leggen de kleren voor de volgende dag alvast klaar.”

20.00 uur
“Als alle cliënten in bed liggen, zit mijn werkdag erop. In totaal werk ik 20 tot 24 uur per week en het leuke eraan vind ik dat het zo divers is. De cliënten zijn tussen de 17 en 58 jaar en hebben uiteenlopende zorg nodig. Soms verloopt de ene dag vloeiend, en gebeurt er de volgende dag van alles. Dat houdt het juist uitdagend.”

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen