Methodiek Begeleid Ontdekkend Leren (BOL)- basis

Hoe begeleid jij de cliënt in zijn ontwikkeling? Je leert het tijdens dit leertraject waarin je kennis maakt met de BOL-methodiek: begeleid ontdekkend leren. Tijdens dit leertraject ontwikkel je jouw begeleidingsvaardigheden door uit te proberen, te reflecteren en bij te stellen.

Begeleid ontdekkend leren is een methode waarmee je mensen met een verstandelijke beperking in zes concrete stappen kunt ondersteunen bij het zelfstandiger wonen, werken en leven. De methodiek kan ook op kleinere onderwerpen worden toegepast.  

Voorafgaand aan het leertraject formuleer je samen met je team een leervraag. Op basis van die vraag voer je een maatwerkgesprek met je procesbegeleider, waardoor het leertraject zo goed mogelijk aansluit op jullie dagelijkse praktijk.

Het leertraject bestaat uit vijf dagdelen van vier uur. Tussen de bijeenkomsten door pas je de theorie toe in de praktijk. Deze praktijkopdrachten leg je vast in een filmpje, zodat je in de volgende bijeenkomst met elkaar kunt leren van de dagelijkse praktijk. Door op deze manier te reflecteren op je eigen en elkaars handelen ten opzichte van jouw cliënt, is het leerrendement groter en maak je binnen het leertraject al de koppeling tussen theorie en praktijk.   


Bedoeling (of waarom?)

Met deze methodiek ondersteun je cliënten bij het ontplooien van hun mogelijkheden en het nemen van de regie over hun eigen leven. Dit doe je door in de rol van coach de cliënt gepaste ontdekruimte te bieden en de cliënt te stimuleren om een plan te maken en op een situatie terug te kijken. Hierdoor worden de denkvaardigheden van de cliënt geactiveerd in plaats van alleen op de doe-vaardigheden.

Begeleid ontdekkend leren (BOL)-basis volg je met je hele team.


Verbinding

Begeleid ontdekkend leren is de leidende methodiek voor de doelgroepen LVB en NAH. 
De methodiek is ook bruikbaar voor andere cliënten die een (indirecte) ontwikkelvraag hebben of zich beter staande willen leren houden in het leven. 


Beginsituatie

Dit leertraject is geschikt voor alle medewerkers die werken met cliënten uit de doelgroepen LVB en NAH. Het leertraject volg je met je eigen team. Individueel aansluiten bij een ander team is mogelijk in onderling overleg met het betreffende team en het Leercentrum. 


Leerdoelen (of resultaat)

Aan het einde van deze leeractiviteit heb je het volgende geleerd:

  • Je kunt de cliënt gepaste ontdekruimte bieden
  • Je ondersteunt de cliënt bij het ontwikkelen van drie denkvaardigheden namelijk: plan maken, volgen en bijsturen en terugkijken
  • Je kan de cliënt ondersteunen in het vergroten van zijn zelfvertrouwen, zelfbeeld en toekomstperspectief.

Praktisch

Locatie
De bijeenkomsten van dit leertraject vinden plaats bij jouw team op locatie. De praktijkopdrachten voer je uit op de werkvloer.

Tijdsduur en kosten
Dit leertraject bestaat uit 5 dagdelen van 4 uur. De kosten van dit leertraject vind je in de prijslijst.
Tussen de bijeenkomsten door pas je de theorie toe in de praktijk.

Bent u een externe klant? Neem dan contact op met leercentrum@zuidwester.org voor meer informatie.

 

Inspirerende verhalen

"Ze helpt me altijd, ook als ik moeilijk ben"
Cliënt Oud-Beijerland

Lees verhaal