Methodiek BOL follow-up

Hoe pas jij BOL nu toe in het dagelijks handelen? Ben je er nog elke dag bewust mee bezig? Wat heeft het toepassen van BOL de cliënt opgeleverd? 

Tijdens de follow-up van Begeleid Ontdekkend Leren (BOL) komt het toepassen van de methodiek aan bod. Er zijn drie verschillende vormen van de follow-up ontwikkeld. De eerste vorm, Teamgericht is voor iedereen de start. Vervolgens kan de volgorde zelf ingevuld worden zoals dat passend is bij de leervraag van het team op dat moment. Hier onder een korte omschrijving per onderdeel 

  1. Follow-up Teamgericht: Met behulp van een beeldtafelsessie staan opfrissen, bewustwording, lerend verbeteren en de verdieping voor de toepassing in de praktijk centraal. Er is dus zowel aandacht voor de inhoudelijke kant van BOL als voor de professionele werkwijze.   

  1. Follow-up Leersituatie gericht: Met het team wordt aan de hand van casussen waarin je vast loopt in het toepassen van BOL, aan de slag gegaan. Hoe kan je de methodiek BOL laten aansluiten en wat maakt dat de ervaring in deze casus niet aansluit. We gaan aan de slag met een trainersactrice. Door lerend verbeteren in te zetten krijg je concrete acties en handvatten mee om uit te proberen in de praktijk.  

  1. Follow- up intervisie: Aan de hand van een casus ga je met het team onderzoeken hoe BOL wordt toegepast, reflecteren op je eigen handelen, het handelen van het team. Samen ga je een professionaliseringslag maken rondom het toepassen van de methodiek BOL in het dagelijks handelen.  


Bedoeling (of waarom?)

Met de methodiek BOL ondersteun je cliënten bij het ontplooien van hun mogelijkheden en het nemen van de regie over hun eigen leven. Dit doe je door in de rol van coach de cliënt gepaste ontdekruimte te bieden en de cliënt te stimuleren om een plan te maken en op een situatie terug te kijken.  

Tijdens de follow-up van BOL ga je onderzoeken hoe je dit als team doet in de praktijk, welke ontdekruimte jullie ervaren en welke ontwikkelingen jullie al hebben doorgemaakt en van hebben geleerd en dit geleerde mee kunnen nemen naar nieuwe situaties.   


Verbinding

Begeleid ontdekkend leren is de leidende methodiek voor de doelgroepen LVB en NAH.   
De methodiek is ook bruikbaar voor andere cliënten die een (indirecte) ontwikkelvraag hebben of zich beter staande willen leren houden in het leven.  


Beginsituatie

Deze leeractiviteit wordt gegeven aan teams die werken vanuit de BOL-methodiek en die het leertraject methodiek BOL- basis hebben afgerond. Tijdens een maatwerkgesprek formuleer je als team een gezamenlijke leervraag waarmee je aan de slag gaat tijdens de bijeenkomsten.


Leerdoelen (of resultaat)

Aan het einde van deze leeractiviteit heb je het volgende geleerd: 

  • Je bent in staat te werken volgens het beleid en de methodiek van BOL.  

  • Je kunt drie denkvaardigheden van BOL inzetten in het dagelijks handelen en daarbij de cliënt voldoende ontdekruimte bieden om zijn eigen ervaringen op te doen.   

  • Je weet hoe je met je team kunt reflecteren over de toepassing van BOL m.b.t. de ondersteuningsvraag van de cliënt.   

  • Je weet hoe je het appél op jouw reddende engel kan parkeren en vanuit de rol van coach de cliënt te ondersteunen in zijn dagelijks handelen.  

  • Je weet hoe je de verbinding maakt tussen de ondersteuningsvraag van de cliënt, de acties vanuit BOL en deze kunt verwerken in de Zorgcyclus.     


Praktisch

Locatie  

De leeractiviteit kan op locatie plaatsvinden, mits er geen afleidingen zijn tijdens de bijeenkomst.    

Tijdsduur en kosten  

De workshop bestaat uit één bijeenkomst van vier uur.  De kosten voor de leeractiviteit vind je in de prijslijst.   

Bent u een externe klant?  Neem dan contact leercentrum@zuidwester.org op met het Leercentrum voor meer informatie over de kosten van deze leeractiviteit.   

Inspirerende verhalen

"Ze helpt me altijd, ook als ik moeilijk ben"
Cliënt Oud-Beijerland

Lees verhaal