OMP–basis met fysiek handelen

Binnen Zuidwester werken we vanuit ondersteuningsvraag van de cliënt. Er zijn cliënten die ondersteuning vragen bij grensoverschrijdend gedrag en/of agressief gedrag.

Dit leertraject Omgaan Met Probleemgedrag (OMP- basis met fysiek handelen is ontwikkeld voor jou zodat je deze cliënten goed kunt ondersteunen. Met de basiskennis en vaardigheden vanuit dit leertraject kun je voor jezelf en je cliënten een zo veilig mogelijke omgeving creëren, waarin jij prettig kunt werken en cliënten zich goed kunnen ontwikkelen. 

Tijdens het vierdaagse leertraject leer je de basiskennis rondom OMP in combinatie met de visie en missie van Zuidwester kennen. Het werken vanuit de ondersteuningsvragen van de cliënten binnen de driehoek zal als een rode draad gekoppeld worden aan grensoverschrijdend gedrag en agressie. Dit gebeurt aan de hand van de onderwerpen: preventief handelen, de oorzaken van spanningsvolgedrag, de ABCD-gesprekstechnieken en dagelijks zal er geoefend worden met persoonlijke veiligheidstechnieken en collectieve teamtechnieken (Methodiek Contratrainingen). Waarbij je leert hoe je kan afweren, loskomen uit een greep en een situatie op een humane manier onder controle kunt krijgen.

Dit leertraject wordt door de organisatie verplicht gesteld voor alle (nieuwe) medewerkers die gaan werken met cliënten die ondersteuningsvragen hebben op het gebied van grensoverschrijdend en agressief gedrag.  
Na dit basis leertraject volgt elk team minimaal 1 keer per jaar een OMP- op maat die specifiek is afgestemd op de praktijksituatie van het team.

In dit leertraject wordt gewerkt met voorbereidende- en verwerkingsopdrachten en e-learning modules. De tijd die hiervoor nodig is; 4 uur. 
Hierdoor komt de training op 27,5 uur.   

De doorlooptijd van dit leertraject is 3 maanden. 

  • Week 1: dag 1 
  • Week 2: dag 2 
  • 4 weken werken in de praktijk met verwerkingsopdrachten. 
  • Week 7: dag 3 
  • 4 weken werken in de praktijk met verwerkingsopdrachten.
  • Week 12: dag 4  

Bedoeling (of waarom?)

Als begeleider heb jij de vaardigheden nodig om passende ondersteuning te bieden aan cliënten waarbij de ondersteuningsvraag ligt op het gebied van grensoverschrijdend gedrag en (fysieke en verbale) agressie. Hierbij is het belangrijk dat jij je bewust bent van jezelf als instrument, dat je proactief werkt, vanuit preventie en de-escalatie denkt om zo grensoverschrijdend gedrag en agressie te voorkomen of te verminderen. Mocht je fysiek moeten handelen doe je dat op de correcte manier (Contratrainingen).


Verbinding

Dit leertraject valt binnen alle leerlijnen. Er is verbinding met de praktijkambassadeurs, aandachtsfunctionarissen, wzd,  TriasWeb, BOT, BakenZ, ASS ambassadeurs, Driehoeksambassadeurs, de kwaliteitsadviseurs en de Zorgcyclus.

Na dit leertraject moet je één keer per jaar de leeractiviteit OMP– op maat volgen met je team.


Beginsituatie

Dit leertraject is verplicht als je op een locatie werkt waar je in aanraking komt met cliënten van zorgprofielen 6 en 7 in combinatie met (fysiek) probleemgedrag. Voor cliënten met zorgprofiel 1 t/m 5 is de geldigheid van de basiscursus 1 jaar. Voor cliënten met zorgprofiel (indicatie) 6&7 en LVG-indicatie is de geldigheid afhankelijk van de situatie: bij het toepassen van afzonderen en de aanwezigheid van een afzonderingsruimte (zie Mijn Plan) is de geldigheid een half jaar. Zonder het toepassen van afzondering is de geldigheid 1 jaar. Wanneer een medewerker geen gehoor of gevolg geeft aan de oproep voor de het leertraject “OMP basis” en “OMP op maat” is hij/zij niet meer gekwalificeerd om met cliënten te werken met probleemgedrag (zorgprofiel 6&7) en dus niet meer gekwalificeerd om op die woningen te werken.

 

Dit leertraject is geschikt voor medewerkers van Wonen, Dagbesteding, Nachtzorg, Eigenz, de ondersteunende diensten en het expertisecentrum. Ook externe partners kunnen deelnemen.
Dit leertraject volg je wanneer bovenstaande van toepassing is op de locatie waar jij werkt, of dat je moet assisteren bij een locatie waar bovenstaande van toepassing is.


Leerdoelen (of resultaat)

Aan het einde van a deze leeractiviteit heb je het volgende geleerd

  • De deelnemer stemt de wijze van benaderen en bejegenen af op de ondersteuningsvraag van de cliënt. 
  • De deelnemer heeft kennis over grensoverschrijdend gedrag en agressie. 
  • De deelnemer is zich bewust van zichzelf als instrument en kan proactief handelen in het verminderen of voorkomen van opbouwende spanning. Kan een signaleringsplan maken en hiernaar handelen. 
  • De deelnemer kent en herkent welke gesprekstechniek passend en werkend zijn en past deze toe (motiverende en de ABCD-gesprekstechnieken).  
  • De deelnemer kan de juiste begeleiding in nazorg vragen en bieden aan zichzelf en collega’s 
  • De deelnemer past de persoonlijke veiligheidstechnieken en collectieve teamtechnieken toe volgens de procedure van Zuidwester.
  • De deelnemer kan vormgeven aan de kaders vanuit wet- en regelgeving en het beleid van Zuidwester rondom grensoverschrijdend gedrag en agressie. 

Praktisch

Locatie
Dit leertraject vindt plaats op een leerlocatie.

Tijdsduur en kosten
Dit blended-learning leertraject bestaat uit 4 dagen van 6 uur en voorbereidings- en verwerkingsopdrachten. Voor het volgen van de e-learning staat 4 uur.
Totaal bedraagt dit leertraject 27,5 uur in een doorlooptijd van 3 maanden.
De kosten voor de leeractiviteit vind je in de prijslijst.

Bent u een externe klant? Neem dan contact leercentrum@zuidwester.org op met het Leercentrum voor meer informatie over de kosten van deze leeractiviteit. 

Inspirerende verhalen

“Ik merk dat ze plezier hebben, dat is het belangrijkste”
Vrijwilliger

Lees verhaal