VRH- Vitale functies meten

Onder vitale functies verstaan we; bloeddruk, ademhaling, saturatie, pols en temperatuur. In de e-learning ‘Vitale functies meten’ leer je per vitale functie wat is het is, welke aandachtspunten belangrijk zijn en hoe je de meting uitvoert. De e-learning sluit af met een theorietoets. De medewerkers die bloeddruk moeten kunnen meten bij de cliënt, toetsen deze handeling af in de praktijk.   

Het meten van bloeddruk is een zogenoemde voorbehouden risicovolle handeling. Daarom ben je verplicht je iedere drie jaar te bekwamen in deze handeling en is het aftoetsen daarvan verplicht.


Bedoeling (of waarom?)

Voor iedere zorgmedewerker van Zuidwester is het belangrijk om de vitale functies van een cliënt te kunnen meten. Wanneer je met de medische dienst belt, vragen zij onder andere om de metingen van de vitale functies door te geven. Als zorgprofessional ben je verplicht je bekwaamheid op het gebied van vitale functies iedere 3 jaar te vernieuwen.


Verbinding

Deze leeractiviteit sluit aan bij alle doelgroepen waarbinnen medewerkers vitale functies moeten kunnen meten bij cliënten.


Beginsituatie

Deze leeractiviteit is geschikt voor alle (ondersteunend) medewerkers in de directe zorg voor cliënten van alle doelgroepen.


Leerdoelen (of resultaat)

Na het doorlopen van de e-learning kun je beschrijven hoe je als zorgverlener de vitale functies meet.


Praktisch

Locatie
De e-learning wordt online aangeboden.
De praktijktoets vindt plaats op een leerlocatie.

Tijdsduur en kosten
Voor de e-learning (module en theorietoets), vaardigheidstraining en de praktijktoetsing heb je in totaal 1,5 uur nodig.
De kosten voor de leeractiviteit vind je in de prijslijst. 

Inspirerende verhalen

“Mijn werk is één grote zelfreflectie”
Ambulant begeleider Eigenz

Lees verhaal