Als je op school steeds hoort ‘dat lukt je toch niet, begin er maar niet aan’ en je schopt het vervolgens tot ervaringsdeskundige van Zuidwester – dan ben je toch een echte vechter? Dat was Glenn Ramdayal (26) al als kleuter. “Op mijn vierde kreeg ik leukemie. Daar genas ik wel weer van, maar ik had een enorme achterstand opgelopen op school. Daarom ging ik naar het speciaal onderwijs.”

Naar de dagbesteding
Erg stimulerend was de sfeer op deze ZMLK-school (onderwijsvorm gericht op zeer moeilijk lerende kinderen) niet en dat had weer effect op Glenn. “Steeds hoorde ik: ‘jij kunt later niet werken, je kunt je rijbewijs nooit halen’. Op een gegeven moment zei ik gewoon maar niets meer, want ze waren zo negatief.” Toen Glenn bij het UWV aanklopte, wisten ze ook niet goed wat ze met deze stille jongen aanmoesten. “Zo kwam ik op de dagbesteding bij Zuidwester terecht. Eerst bij kwekerij De Nollestee in Melissant en daarna ging ik naar kringloopwinkel ‘Goed voor Goed’. Het was vooral heel leuk als er computers werden gebracht, want daar houd ik erg van!”

Meedenken en meedoen
Op de dagbesteding polste Els Kievit, coach ervaringsdeskundigen, hem voor de cursus om ervaringsdeskundige te worden. Glenn: “Ik ben een half jaar lang iedere donderdag naar de Fontys in Eindhoven gereisd: zes uur op, met de bus, de metro, de trein en weer de bus en aan het eind van de dag terug.” Glenn leerde daar praten over zichzelf: waar heb je last van gehad in je leven, welke ervaringen wil je delen? Daar kan hij anderen mee helpen: niet alleen cliënten, maar ook begeleiders of ouders. Van de jongen die niets zei, groeide Glenn uit tot een jongeman die helpt bij het geven van een cursus, bij sollicitaties zit, aanschuift bij overleggen of bijscholingen, en meedoet met het testen van de Get Grip app. “Ik help ook dingen organiseren en kijk of brieven wel in begrijpelijke taal zijn geschreven.”

Huis, baan en rijbewijs!
Glenn krijgt zelf in het dagelijks leven begeleiding vanuit Eigenz. “Vorig jaar ben ik in Sommelsdijk op mezelf gaan wonen. Sommige dingen vind ik best lastig, zoals mijn koelkast schoonhouden of dingen weggooien die over de datum zijn. Maar ik heb wel veel bereikt: ik woon niet meer bij mijn ouders, heb mijn rijbewijs gehaald en werk niet meer bij de dagbesteding! Want toen ik voor herkeuring bij het UWV was, zei ik dat ik een gewone baan wilde. Dat is gelukt! Nu werk ik drie dagen in de week bij Omoda in Zierikzee. Ik zorg dat de voorraad is bijgewerkt, vul dozen bij, houd de werkplek schoon en mag soms aan de lopende band staan. Mijn droom? Dat ik daar een vaste baan krijg, dozen mag scannen en op de kar zetten!”

Terug naar school...
Op advies van Els is Glenn teruggegaan naar zijn oude school. “Toen ik me hun negatieve opmerkingen herinnerde, dacht ik: wat een school eigenlijk! Daarom heb ik een verhaal voorbereid en aan een klas en een paar leraren verteld wat ik allemaal heb bereikt. Mijn advies? Luister niet zo snel naar anderen, zoek goede begeleiding en onderzoek waar je geschikt voor bent. Ga ervoor, want er is heel veel mogelijk!”

Update februari 2021 | Benieuwd hoe het nu met Glenn gaat?
“Helaas is het niet gelukt om bij O'Moda te blijven werken. Ze waren wel tevreden over mij, maar ik heb geen vast contract gekregen. In begreep hier in het begin niets van en was best boos en verdrietig. Opeens had ik geen werk meer, terwijl ik er juist zo trots op was dat ik een betaalde baan had. Maar het is gelukkig allemaal weer goed gekomen en deze werkervaring neemt niemand mij meer af”, vertelt Glenn. Hij werkt nu drie dagen in de week bij Goed voor Goed in Oude-Tonge. Hier houdt hij zich voornamelijk bezig met het herstellen van computers. “Daar ben ik goed in en ik heb het hier naar mijn zin. Ik heb al eens eerder bij Goed voor Goed gewerkt dus het voelt heel fijn en vertrouwd. Als het aan mij ligt ga ik nooit meer weg.”

Glenn woont zelfstandig en wordt daarin ondersteund door Eigenz, onderdeel van Zuidwester. “Met mijn begeleiders van Eigenz maak ik afspraken over de dingen waar ik hulp bij nodig heb en we bespreken hoe het met mij gaat. Ook heb ik een huishoudelijke hulp. Zij komt één keer in de week. Samen met haar houd ik mijn huis schoon en netjes. Ook vind ik het leuk om te fietsen. Ja, ik ben best een druk baasje hoor…”  
 

ErvaringsverhalenBekijk alle verhalen