De meerwaarde van deze nieuwbouw
Op Hernesseroord is behoefte aan een nieuwe woonlocatie die beter aansluit bij de zorgvragen van nu.
Alles onder één dak
Het nieuwe gebouw is speciaal bedoeld voor cliënten met een intensieve ondersteuningsvraag. Hun leven speelt zich vaak helemaal af in hun woning. Ze kunnen door hun beperking weinig prikkels aan, hebben moeite met dagstructuur en komen minder vaak buiten. Daarom is het voor hen belangrijk dat wonen, dagbesteding en behandeling op één plek samenkomen. Dat maakt het dagelijks leven overzichtelijker en rustiger. Het helpt deze cliënten om zich beter te voelen, omdat alles wat ze nodig hebben dichtbij is.
Molestbestendig en de juiste domotica
Daarnaast is er een groep cliënten die een extra veilig en stevig gebouw nodig heeft. De huidige panden zijn daar niet op gebouwd. De nieuwbouw krijgt daarom een hoge mate van molestbestendigheid én de juiste zorgdomotica. Zo kunnen cliënten er prettig wonen, en kunnen medewerkers goed en veilig hun werk doen.
Kettingreactie
En tot slot: de oudere gebouwen op Hernesseroord voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Dankzij deze nieuwbouw ontstaan er ook op andere plekken betere woonmogelijkheden. Want zodra de nieuwe bewoners verhuizen, komen recentere woningen vrij voor cliënten die nu nog in de oude panden wonen.
Zo ontstaat er een kettingreactie waarin iedereen erop vooruitgaat. De zorg wordt toekomstbestendiger – en dat is goed voor onze cliënten én onze collega’s.
Begin 2025 vonden er bijeenkomsten plaats voor cliëntvertegenwoordigers en medewerkers. Tijdens die bijeenkomsten gaven we uitleg over de nieuwbouw en terreinontwikkeling en konden aanwezigen vragen stellen. Heeft u deze bijeenkomst gemist? Dan kunt u alsnog alles terugzien in deze video van Judith de Bruijn, regiomanager van Goeree-Overflakkee.
Op Hernesseroord zien we drie grote uitdagingen. De eerste is de groei van het aantal cliënten met zeer complexe ondersteuningsvragen. Deze cliënten verlaten hun woning nauwelijks. Voor hen is het essentieel dat wonen, dagbesteding en behandeling op één plek samenkomen. Dat zorgt voor rust, structuur én veiligheid.
De tweede uitdaging is de noodzaak voor stevige en molestbestendige gebouwen. Voor sommige cliënten zijn de huidige panden niet veilig genoeg. In de nieuwbouw komt een woonomgeving die hier wél bij past.
Tot slot kampen we nog met een aantal verouderde gebouwen op Hernesseroord. Deze panden voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Dankzij de nieuwbouw komen er plekken vrij in recentere gebouwen. Zo kunnen ook cliënten uit deze oude panden verhuizen naar een betere woonplek.
Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen met vier woongroepen, elk voor tien cliënten. Deze groepen hebben gezamenlijke huiskamers en buitenruimtes. Daarnaast zijn er acht zelfstandige studio's voor cliënten die minder goed in een groep kunnen wonen, maar wel een intensieve begeleiding nodig hebben. Dit biedt een veilige en comfortabele woonomgeving, waar bewoners zich kunnen ontwikkelen. Naast de woongroepen en studio's zijn er multifunctionele ruimtes voor dagbesteding en behandeling, waardoor alles binnen handbereik is.
De nieuwbouw is bedoeld voor cliënten met hoog complexe ondersteuningsvragen, die gedragsondersteuning nodig hebben. Dit betreft zowel huidige cliënten in de regio als nieuwe cliënten van buitenaf die op zoek zijn naar passende huisvesting.
Nee, dat is niet het uitgangspunt. De nieuwbouw is ontworpen voor cliënten met hoog-complexe ondersteuningsvragen, met name gedragsondersteuning. Doordat deze cliënten verhuizen naar de nieuwbouw komen de vrijgekomen woningen beschikbaar voor cliënten uit de verouderde panden. Ook zij krijgen hiermee een betere woonvorm.
Bouwen in meerdere lagen is tegenwoordig onvermijdelijk binnen de langdurige zorg. Toch hebben we dit zo beperkt mogelijk gehouden. Het gebouw krijgt alleen een begane grond en een eerste verdieping.
Misschien heeft u er al eens iets over gehoord: persona’s en woonlabels. Maar wat betekenen die precies? We leggen het graag nog een keer uit. De cliëntengroep van Zuidwester verandert door de jaren heen. Daarom is het belangrijk
om goed te weten wie we ondersteunen en welk soort woningen daarbij horen.
Persona
Een persona is een profiel van een type cliënt. Bijvoorbeeld: iemand die zelfstandig woont en hulp nodig heeft bij administratie en structuur. Of iemand die intensieve begeleiding nodig heeft bij gedrag en veiligheid. Elke persona heeft zijn eigen kenmerken, begeleidingsbehoeften en ondersteuningsvraag.
Woonlabel
Bij elk persona hoort een woonlabel. Dat beschrijft waar een woning aan moet voldoen om goede zorg en begeleiding voor dat type cliënt mogelijk te maken. Is het een appartement of een groepswoning? Is er toezicht nodig? Zijn er faciliteiten voor mindervaliden nodig? Hoe sterk moet het gebouw zijn bij cliënten met meer complex gedrag?
Woonlabel 3
Voor dit nieuwbouwproject richten we ons op cliënten met woonlabel 3. Dat betekent: intensieve begeleiding, gedragsondersteuning en een veilige woning. We noemen dat ook wel ‘molestbestendig’. Zo zorgen we voor passende zorg én een veilige leefomgeving.
In de nieuwbouw komen ook ruimtes voor dagbesteding en behandeling. Toch betekent dit niet dat iedereen die er gaat wonen, ook daar dagbesteding of behandeling krijgt.
Dagbesteding
Cliënten die nu al dagbesteding buiten hun woning hebben, behouden dat gewoon. Voor cliënten die nu nauwelijks hun woning verlaten, biedt de nieuwbouw wél nieuwe mogelijkheden. Zij kunnen in het gebouw zelf dagbesteding krijgen. We verwachten dat een deel van de cliënten hier gebruik van zal maken.
Behandeling
Ook de behandeling blijft in grote lijnen hetzelfde. Cliënten die nu bijvoorbeeld naar de Meerpaal gaan voor hun behandeling of therapie, blijven dat gewoon doen. Maar voor cliënten waar de behandelaar naar de woning toe komt, zijn er straks betere ruimtes en middelen beschikbaar. De nieuwe locatie biedt namelijk betere faciliteiten om behandeling te geven op de woonlocatie zelf. Dat maakt het voor cliënt én behandelaar prettiger en efficiënter.
We weten inmiddels welke cliënten straks hun intrek nemen in de nieuwbouw. De betrokken cliëntvertegenwoordigers zijn hierover onlangs geïnformeerd. Deze keuzes zijn met grote zorgvuldigheid gemaakt en we blijven met hen gesprek om maatwerkvragen te beantwoorden. Deze zomer gaan we hen ook schriftelijk bevestigen over deze voorgenomen plaatsing in de nieuwbouw.
Bij Zuidwester werken we vanuit de kanslijn Passende Zorg. Dat betekent dat we heel goed kijken naar de ondersteuningsvragen van cliënten. Wat hebben zij écht nodig? Welke omgeving past daarbij? En hoe zorgen we dat ook het team van medewerkers daarop aansluit? Een speciale werkgroep heeft dit zorgvuldig onderzocht. Medewerkers van woningen en dagbesteding, behandelaren, collega’s van het Expertisecentrum, vastgoed en management hebben intensief samengewerkt. In samenspraak – en met veel oog voor de praktijk – hebben zij
aanbevelingen gedaan: welke cliënten kunnen hier straks goed wonen, en welk type begeleiding hoort daarbij?
Dit is dus geen besluit van bovenaf, maar een proces dat vanuit cocreatie tot stand is gekomen. In continue dialoog, gevoed door signalen en ervaringen uit de hele regio.
Na de zomer gaan we met een nieuwe werkgroep aan de slag om de samenstelling van de teams te bepalen. Daarna starten we de werving: eerst intern, daarna ook extern. Ook daarin volgen we dezelfde lijn: stap voor stap, zorgvuldig en altijd met het belang van de cliënt én medewerker voorop.
Bij een groot project als dit kunnen er veel vragen zijn. We helpen u graag verder
Sinds de eerste paal in januari is er veel gebeurd op de bouwplaats op Hernesseroord. De bouw loopt voorspoedig. We verwachten begin september het…
Maandag 13 januari was een feestelijke en symbolische dag voor Zuidwester en de cliënten van Hernesseroord in Middelharnis.